Svet

"Sabah": Turska se neće distancirati od Rusije uprkos saradnji sa SAD

Nasuprot tvrdnjama turskog lista pojavile se informacije da Amerika radi na tome da spreči saradnju Istanbula i Moskve
"Sabah": Turska se neće distancirati od Rusije uprkos saradnji sa SAD© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Uprkos tome što je pojačala odnose sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom, Turska ne namerava da se udalji od Rusije, piše tamošnji list "Sabah".

"Intenziviranje odnosa sa SAD i EU ne treba posmatrati kao želju za distanciranjem od Rusije. Novu eru u odnosima sa Zapadom ne treba posmatrati kao da je usmerena protiv Rusije. Turska ne namerava da napusti svoju poziciju posrednika između Ukrajine i Rusije. Očekuje se da će predsednik (Turske Redžep Tajip) Erdogan tokom sastanka s ruskim liderom Vladimirom Putinom (u avgustu) preduzeti korake za jačanje rusko-turskih odnosa", piše list.

Erdogan je, naime, dan pred početak NATO samita u Vilnjusu izjavio da će odobriti ulazak Švedske u taj vojni blok samo ukoliko Turska bude primljena u Evropsku uniju (zahtev za članstvo je podnela 1987, dok su pristupni pregovori počeli tek 2005).

Potom je usledio preokret pošto je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg objavio da je Erdogan pristao da podnese dokumenta za ratifikaciju kandidature Švedske za članstvo u NATO-u turskom parlamentu, na šta je reagovao pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov izjavivši da Evropa ne želi Tursku i da u Ankari ne bi trebalo da nose ružičaste naočare o ovom pitanju.

SAD žele da ograniče poslovanje Turske i Rusije

Drugi turski list "Ajdinlik" pak izveštava o tome da SAD, sprovodeći brojne obuke za turske pomorske kompanije kako bi ih zaštitile od "rizika sankcija", žele da izvrše pritisak na turski pomorski sektor i ograniče njegovo poslovanje s Rusijom.

"Cilj je da Turska postane partner u sankcijama zemljama koje Amerika vidi kao političke rivale, posebno Rusiji", rekao je inženjer Hakan Ajdogdu, te dodao da će se preneti na sektor trgovine i proizvodnje, a može se intenzivirati i u sektorima kao što su poljoprivreda, turizam itd.

"Turske kompanije su zastrašivane da ne sarađuju i ne posluju s ruskim kompanijama ili građanima. Očigledno je da SAD žele da nas spreče da poslujemo i trgujemo s našim susedom Rusijom", istakao je Ajdogdu.

Pomenimo i navode američkog novinara Simora Herša da je američki predsednik Džozef Bajden obećao svom turskom kolegi Erdoganu pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda, tj. kredit u vrednosti od 11 do 13 milijardi dolara, ukoliko odobri kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u.

image