Srbija i Balkan

Advokatica porodica žrtava: K.K. se nije pokajao, oružje nije čuvano na bezbedan način

Zora Dobričanin Nikodinović ističe da bi rad Anketnog odbora za istragu zločina zapravo bio kontraproduktivan
Advokatica porodica žrtava: K.K. se nije pokajao, oružje nije čuvano na bezbedan način© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Nije tačno da je oružje korišćeno u napadu  u OŠ "Vladislav Ribnikar" čuvano na "apsolutno bezbedan način" kako je to rekla advokatica Irina Borović koja brani Vladimira Kecmanovića, oca dečaka koji je ubio devet vršnjaka i čuvara, tvrdi punomoćnica porodica oštećenih u masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar" Zora Dobričanin Nikodinović.

Ona je istakla da nije tačno ni da je maloletni K.K. izjavio da otac nije taj koji mu je prvi omogućio da puca i koristi oružje, isto kao što niko od prisutnih iz bilo koje rečenice dečaka nije mogao da shvati da se on kaje za učinjeno.

Dobričanin Nikodinović je za N1 takođe dodala da porodice oštećenih smatraju da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku bio kontraproduktivan.

"Oštećeni roditelji i deca iz OŠ 'Vladislav Ribnikar', kao i svi punomoćnici porodica nastradale dece kao i advokati – punomoćnici porodica dece koja su povređena i traumatizovana ovim masakrom, jednoglasni smo u stavu da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku bio kontraproduktivan i mogao bi da ugrozi tužilačku istragu i krivične postupke u celini i kontaminira dokaze, jer bi činjenice i dokazi od značaja za krivični postupak mogle da izađu u javnost pre suđenja", kazala je.

Dobričanin Nikodinović smatra da bi moglo doći do situacije da se dokazi analiziraju i svedoci ispituju prvo pred Anketnim odborom, pa tek onda na sudu što je neprihvatljivo.

"Upliv laičke javnosti u sudski postupak mogao bi da bude veoma štetan po postupak koji u ovom trenutku vodi tužilaštvo i sud", istakla je ona.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, kako dodaje istragu vodi profesionalno i ekspeditivno, te nema potrebe, a može biti štetno laičku javnost mešati u krivični postupak koji je u toku.

"Predmeti ovih ubistava su u nadležnosti tužilaštva kao dela sudske vlasti pa ne vidimo od Anketnog odbora benefit ni za ovaj krivični postupak, niti za istinu uopšte", kaže Dobričanin Nikodinović.

image