Srbija i Balkan

Srpski policajci na severu Kosova odbijaju da učestvuju u Kurtijevoj akciji

Srpski policajci na severu KiM poručuju da neće izricati opomene vozačima sa srpskim registarskim oznakama
Srpski policajci na severu Kosova odbijaju da učestvuju u Kurtijevoj akcijiwww.globallookpress.com © Festim Beqiri/dpa

Direktor Regionalne direkcije KPS za region Sever Nenad Đurić izjavio je da su danas iz Generalne direkcije policije u Prištini na sever "Kosova" poslate patrole saobraćajne policije iz Prištine kako bi vršile pritisak na srpske policajce da izriču opomene vozačima sa KM tablicama.

"Želimo da ukažemo na to da su pomenute patrole iz Prištine na sever poslate bez znanja i odobrenja regionalnog direktora policije Sever. U proteklom periodu ukazivali smo i Generalnoj direkciji policije u Prištini i međunarodnoj zajednici na prisustvo specijalnih policijskih jedinica i formiranje baza u našoj zoni odgovornosti, takođe bez našeg znanja i odooborenja, koje svojim aktivnostima unose strah i nemir u narod koji ovde živi", rekao je on.

"Ovim postupcima direktno se nipodaštava i marginalizuje uloga naše regionalne direkcije koja je ovde prevashodno da štiti i služi narodu koji živi i radi na severu Kosova, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Zalažemo se za puno poštovanje Briselskog sporazuma prema kome su jasno utvrđene naše nadležnosti", dodao je Đurić.

Đurić je rekao da je odluke vlade u Prištini o preregistraciji vozila poslata na izvršenje i regionalnoj direkciji Sever i naglasio da su u prethodnom perodu stavili do znanja Generalnoj direkciji policije u Prištini i svim relevatnim međunarodnim činicioma politike i bezbednosti na Kosovu i Metohiji, da policajci iz regiona Sever tu odluku ne mogu da sprovode jer je politička i uporena prevashodno protiv srpske zajednice kojoj i sami pripadaju i dele zabrinutost povodom svih jednostranih akcija, prenosi "Kosovo onlajn".

Vlasnici automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na tzv. Kosovu neće moći da se kreću na teritoriji pokrajine, niti da prelaze granicu ako ne preregistruju svoja vozila.

Rok za preregistraciju je 21. april 2023. godine. Do tada će se vlasnicima automobila sa srpskim tablicama izricati opomene, a od 21. novembra do 21. januara izdavaće se i kazne od 150 evra.

Potom će se koristiti probne registarske tablice s tim da posle 21. aprila automobili sa ovim tablicama neće moći da saobraćaju po tzv. Kosovu.

image