Srbija i Balkan

Drecun: Ponašanje Turske ukazuje na to da će ona imati značajnu ulogu na KiM

Turska ne može da igra ovakvu ulogu samostalno, bez saglasnosti zapadnih zemalja, odnosno Sjedinjenih Američkih Država, smatra predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju
Drecun: Ponašanje Turske ukazuje na to da će ona imati značajnu ulogu na KiM© A.K./ATAImages

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da ponašanje Turske po pitanju naoružavanja i obučavanja pripadnika KBS-a, kao i povećanje vojnika u Kforu, ukazuje na to da će ona imati posebnu ulogu u situaciji na Kosovu i Metohiji.

Drecun je, gostujući u jutarnjem programu TV Kurir, naveo da Turska ne može da igra takvu ulogu samostalno, bez saglasnosti zapadnih zemalja, odnosno Sjedinjenih Američkih Država.

"Nemojte zaboraviti da je Amerika upravila Turskoj da upravlja bazom Bondstil. Sada vidimo da Turci imaju skoro 800 vojnika, imaće svog komandanta u NATO-u. Turski instruktori obučavaju pripadnike KBS za upravljanje 'bajraktarem'. Sada su isporučeni i oni i protivoklopni sistemi, haubice, i minobacači. Imaju posade koje su obučene za upravljanje helikopterima", navodi Drecun.

Dodaje da je već tridesetak ljudi obučeno i da to "nije bezazlena priča".

"Ono što im je nedostajalo je podrška iz vazduha i to sad imaju od 'bajraktara'. Znači, ne može Turska igrati takvu ulogu u naoružavanju bez saglasnosti SAD koje najviše utiču na stvaranje države. Čitavo ponašanje Turske ukazuje na to da će ona imati značajnu ulogu na KiM", uveren je Drecun.

image