Srbija i Balkan

Gradonačelnik Severne Mitrovice zabranio radove na još jednoj stambenoj zgradi

Zapisnik koji je sastavljen na albanskom jeziku postavljen je na mestu gde je predviđen ulaz u zgradu
Gradonačelnik Severne Mitrovice zabranio radove na još jednoj stambenoj zgradi© Танјуг/Дописништво КиМ

Nakon što je prošle nedelje, odlukom novog gradonačelnika u Opštini Severna Mitrovica Erdena Atića, zabranjena gradnja stanova za socijalno ugrožene porodice, škole za decu iz ugroženih kategorija i zgrade Univerziteta u Prištini sa sedištem u Mitrovici, opštinski inspektori danas su obustavili nastavak radova na još jednoj stambenoj zgradi u ovom gradu.

Oni su oko gradilišta postavili crvenu traku, a kako su za "Kosovo onlajn" potvrdili inspektori, ovo je odluka Opštine Severna Mitrovica.

"Ova zgrada, inače stambena, nema potrebne dozvole i potrebnu dokumentaciju za gradnju", tvrde iz inspekcije.

Zapisnik koji je sastavljen na albanskom jeziku postavljen je na mestu gde je predviđen ulaz u zgradu, a prema rečima radnika albanske nacionalnosti, koji rade na višim spratovima, sa njima niko nije komunicirao.

"Videli smo samo vozila policije i sada vidimo da je postavljena traka o zabrani gradnje", kažu radnici.

Iz Srpske liste su prošle nedelje poručili da je dan posle pregovora u Briselu režim Aljbina Kurtija umesto deeskalacije nastavio sa eskalacijom i daljim pritiscima na srpski narod na severu Kosova i Metohije. Kako su istakli, u Kosovskoj Mitrovici "odlukom Kurtijevog nelegalnog i nelegitimnog gradonačelnika danas je zabranjena gradnja stanova za socijalno ugrožene porodice u ovom gradu kao i škole za decu iz ugroženih kategorija".

Načelnik školske uprave za Kosovo i Metohiju Ivan Zaporožac izjavio je, dan nakon odluke opštine Severna Mitrovica, da zabrinjava odluka novoizabranog gradonačelnika Erdena Atića da zabrani nastavak izgradnje škole za decu iz ugroženih kategorija u ovom gradu, ukazujući da se time Srbima brani pravo na obrazovanje i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić odluku je objasnio time da je opštinska inspekcija obišla mesta na kojima je počela izgradnja objekata, kako kaže, bez zakonske procedure i na tim mestima postavila trake koje zabranjuju nastavak radova.

image