Srbija i Balkan

Savet Evrope neće danas razmatrati pitanje članstva tzv. Kosova

Biro Saveta Evrope nije stavio zahtev Prištine na dnevni red, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija za sada uspela da odloži tu raspravu
Savet Evrope neće danas razmatrati pitanje članstva tzv. Kosovawww.globallookpress.com © Council of Europe Parliamentary

Biro Saveta Evrope nije predložio da se na dnevnom redu današnjeg sastanka nađe zahtev Prištine za prijem u tu organizaciju, izjavila je za Tanjug šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja.

Pantić Pilja je juče navela da se zahtev tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće naći pred tim Komitetom.

Komitet ministara Saveta Evrope sastaje se danas, a prva tačka je usvajanje dnevnog reda.

Iako je formalno je moguće da se zahtev Prištine i tada uvrsti u proceduru, Biro to nije preporučio te se to najverovatnije neće desiti, piše Tanjug.

Srbija odložila razmatranje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je juče izjavio da je Srbija uspela da odloži razmatranje ovog pitanja na neko vreme.

"Uspeli smo u namerama da to ne bude sutra na dnevnom redu. Sutra ujutru od 9.30 sati je sednica Komiteta ministara i već prilikom usvajanja dnevnog reda ćemo znati da li će ostati onako kako je danas. Irci su nam obećali da to pitanje neće biti pokrenuto na sednici i to se zaista desilo. To naravno ne znači da neko možda sutra neće pokrenuti to pitanje na samoj sednici, ali je mala verovatnoća da se to desi bez neke ozbiljnije pripreme", rekao je Dačić.

Kosovo je 12. maja zvanično podnelo zahtev za punopravno članstvo u Savetu Evrope, telu koje se naziva predvorjem Evropske unije.

Komitet ministara Saveta Evrope je trebalo da raspravlja o ovom pitanju još na jesenjem zasedanju u oktobru, a srpska misija u Strazburu je za RTS tada rekla da je Beograd intenzivnim diplomatskim naporima uspeo to da spreči.

Ukrajina podržava članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope

Ukrajinski poslanik u SE Aleksej Gončarenko je tada zatražio priznanje tzv. Kosova i članstvo ove samoproglašene države u SE.

"Trenutno dvanaest zemalja Saveta Evrope ne priznaje Kosovo. Sada se vama obraćam – molim vas priznate ovu zemlju kao nezavisnu jer su se borili za svoju budućnost, za svoju nezavisnost. Trebalo bi da sede ovde sa nama, trebalo bi da budu deo Saveta Evrope", kazao je Gončarenko na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Time bi, smatra ukrajinski poslanik, "svi bili jači", a tzv. Kosovo bi "cvetalo".

image