Srbija i Balkan

Drecun o Kurtiju: Priprema teren za dalju eskalaciju, neće stati dok ne izvrši etničko čišćenje

To što su trenutno smirili situaciju, ne znači da tenzija neće biti, ukazao je Milovan Drecun
Drecun o Kurtiju: Priprema teren za dalju eskalaciju, neće stati dok ne izvrši etničko čišćenje© TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun istakao je da se boji da zbog ponašanja premijera privrememnih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koje je, kako kaže, postalo ustaljeno, neće biti rešenja za deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

"Oni korak po korak realizuju neke svoje ciljeve, a konačni je da se Srbima onemogući opstanak tamo, i da se izvrši etničko čišćenje", naveo je Drecun na televiziji "Pink".

Dodao je da Kurti sigurno neće realizovati ZSO, niti ispuniti ostale obaveze koje je prihvatio.

"To što su trenutno smirili situaciju, ne znači da tenzija neće biti. On uvek nekog Srbina može da optuži i hapsi bez osnova, a sve sa ciljem zaplašivanja", rekao je Drecun.

Istakao je da, kada je reč o deeskalaciji, Priština već izbegava da se održe novi izbori na severu KiM.

"Ne rade na ZSO, obustavlja se izgradnja brojnih zgrada, donose odluke za most koji je na reci Ibar i slično. Podižu se lažne optužnice, priprema se teren za dalju eskalaciju", naveo je Drecun.

Naglasio je da je prištinska strana napravila politički manevar.

"Oni su navodno povukli neke policajce, a onda Bisljimi pita zašto EU nije povukla sankcije. Mislim da odmah treba da se iznese plan redosleda, po kojem će se ispunjavati dogovoreno" rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je rekao koji je stav Beograda, i on ga neće menjati, dok, dodaje, Priština smatra da je pitanje tzv. Kosova gotova stvar, što je, kako navodi, apsurdno.

"Oni ZSO vide u skladu sa 'ustavom Kosova', a ne prema Briselskom sporazumu”, zaključio je Drecun.

image