Srbija i Balkan

Deo opozicije u Prištini: Haradinaj nema većinu za izglasavanje nepoverenja Kurtiju

DSK će dati potpise tek kada bude izvesno da postoji većina za rušenje vlade, navela je poslanica ove stranke
Deo opozicije u Prištini: Haradinaj nema većinu za izglasavanje nepoverenja Kurtiju© Agron Beqiri/ZUMAPRESS.com

Inicijativa Ramuša Haradinaja i Alijanse za budućnost Kosovo za izglasavanje nepoverenja vladi koju predvodi Aljbin Kurti trenutno "prema brojkama u parlamentu, nema većinu", saopšteno je iz Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova.

Poslanica DSK Hikmete Bajrami istakla je da sa brojkama koje postoje u Skupštini, sa aktuelnim političkim formacijama, predlog ABK ne može uspeti, čak ni sa potpisima njene stranke.

"DSK će dati potpise tek kada bude izvesno da postoji većina za rušenje vlade", naglasila je ona, i dodala da toga "trenutno nema".

Bajrami dodaje da će stranka dati potpise za predlog, ali će to učiniti tek kada dobiju garanciju da će predlog uspeti.

"Čak i ABK i svi mi znamo da opozicija ne može da ruši vlast koja ima većinu u Skupštini. Sve dok se ne promeni ovaj odnos, nijedan pokušaj ga ne može promeniti", objašnjava Bajrami trenutni stav stranke koju predstavlja.

Ferat Šalja iz DPK ističe da je stav njegove stranke već javno definisao predsednik Memlji Krasnići, ukazujući da poslanici ove stranke "ne mogu da daju nikakav potpis pre nego što se ostali usaglase sa njihovim stavovima".

Inače, prvi put inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija izneo je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj. On tvrdi da je premijer Kurti odgovoran za situaciju nastalu na severu.

"Premijer Kurti, umesto da sarađuje sa SAD, odnosno sa njihovim planom za integraciju severa, nastavio je sa svojim planom, da podstiče sukob na severu", dodao je on.

Haradinaj, kao i drugi predstavnici ABK, pozvali su druge opozicione stranke da podrže predlog za izglasavanje nepoverenja vladi.

image