Srbija i Balkan

U luku Split uplovio najveći američki nosač aviona na nuklearni pogon

Ovaj brod pokreću dva nuklearna reaktora i može da plovi više od 20 godina bez dopunjavanja goriva, izgrađen je 2009. godine, a izgradnja je koštala 6,2 milijarde dolara
U luku Split uplovio najveći američki nosač aviona na nuklearni pogonwww.globallookpress.com © Petty Officer 3rd Class Gray Gib/Keystone Press Agency

U hrvatsku luku Split je, nešto pre 8 sati, uplovio jedan od najvećih ratnih brodova na svetu - američki nosač aviona USS Džordž HV Buš (CVN-77) na nuklearni pogon, prenosi portal "Dalmacija danas". 

Nakon što je brod usidren, okupljenima se obratio komandant broda Denis Velez, pohvalivši saradnju sa saveznicima.

"Naša sposobnost da odvratimo agresiju i odbranimo alijansu je jača kada radimo zajedno sa našim saveznicima i partnerima poput Hrvatske", rekao je kontraadmiral Denis Velez, komandant ovog broda.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu oglasila se saopštenjem tim povodom u sličnom tonu.

"Poseta luci pruža priliku za jačanje snažnog američko-hrvatskog partnerstva dok dve nacije zajedno rade za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Evropu", saopštila je danas američka ambasada u Zagrebu.

Džordž HV Buš usidren je uz obalu i posada će na njemu ugostiti lokalne zvaničnike i ključne lidere, na prijemu u čast američko-hrvatskih odnosa. 

Krajem oktobra ovaj brod predvodio je veliku vojnu vežbu NATO-a "Udar Neptuna 2022", koja se do 28. oktobra odvijala na području Sredozemnog mora. U vežbi je učestvovalo više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika 24 NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku, koje su u procesu pristupa NATO-u.

Hrvatska vlada nakon te vežbe dala je odobrenje za ulazak ovog broda u njihovo more, budući da brodovi američke mornarice često bivaju usidreni u Hrvatskoj, radi održavanja i zajedničkih bezbednosnih operacija. 

image