Srbija i Balkan

Tahiri: Projekat "Otvoreni Balkan" je završen"; Brnabić: Ta inicijativa je pragmatična

Dok bivši pregovarač tzv. Kosova u dijalogu sa Srbijom umanjuje značaj regionalne inicijative, srpska premijerka u Berlinu istakla prednosti "Otvorenog Balkana"
Tahiri: Projekat "Otvoreni Balkan" je završen"; Brnabić: Ta inicijativa je pragmatičnawww.globallookpress.com © © Ye Pingfan

Bivši glavni pregovarač tzv. Kosova u dijalogu sa Srbijom, Edita Tahiri ocenila je da je Berlinski proces za zemlje Zapadanog Balkana prevagnuo u odnosu na "Otvoreni Balkan". Srpska premijerka Ana Brnabić, koja učestvuje na skupu u Nemačkoj, ukazala je da dva procesa nisu u suprotnosti i da ono što je danas potpisano u Berlinu već je ostvareno u inicijativi "Otvoreni Balkan". 

Tahiri je ranije danas na Fejsbuku iznela lični stav o razlogu zašto predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne učestvuje na Samitu u Berlinu.

"Vučić danas nije imao obraza da učestvuje na Samitu Berlinskog procesa iz dva razlog. Prvo, otvorenoj pretnji bezbednosti i stabilnosti vojnim sredstvima nije mesto na Samitu, koji ima za cilj trajni mir i stabilnost na Balkanu, a drugi razlog je taj što je danas završen srpski hegemonistički projekat 'Otvoreni Balkan', dok je Berlinski proces za Zapadni Balkan definitivno prevagnuo. Za pristalice 'Otvorenog Balkana', koji je iznedrio čudan tandem 'Rama-Vučić', ovaj štetni srpsko-ruski projekat je sada završen", napisala je Tahiri.

Premijerka Srbije Ana Brnabić objasnila je u Nemačkoj da incijativa "Otvoreni Balkan" nije ni u kakvoj suprotnosti sa Berlinskim procesom, već su to dva procesa koja mogu zajedno da se razvijaju.

Na pitanje novinara, stoji li teza da je bolja saradnja u okviru "Otvorenog Balkana" nego u okviru Berlinskog procesa, Brnabić je odgovorila da nisu baš svi u Berlinu za "Otvoreni Balkan", odnosno da ima partnera koji tu inicijativu podržavaju, i onih koji to baš i ne čine.

"Ne vidim da je 'Otvoreni Balkan' u bilo kakvoj suprotnosti sa Berlinskim procesom. To su dva procesa koja se zajedno razvijaju, koja apsolutno mogu zajedno da napreduju, u velikoj meri se podudaraju i mnogo je sličnih stvari koje radimo", rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da je razlika u tome što u okviru Berlinskog procesa i nekih drugih regionalnih inicijativa, poput Cefte, uvek mora da postoji saglasnost svih da bi se nešto uradilo, što odugovlači proces, a i nije sigurno da će ga svi primeniti.

"U okviru 'Otvorenog Balkana', mi smo tu zato što u to verujemo i zato što vidimo naše nacionalne interese da smo u tome. I, ako imamo inicijative, neko može, neko ne mora da potpiše, ali to ide. Dve zemlje mogu nešto da urade bez treće, ili tri bez, nadam se, sutra pet. Tu je sve potpuno pragmatično, ne moramo da čekamo saglasnost svih da bi se nešto implementiralo među zemljama učesnicama", pojasnila je ona.

Brnabić je u Berlinu pozvala na veću podršku "Otvorenom Balkanu".

"I ovo što smo danas potpisali, mi imamo u okviru 'Otvorenog Balkana' i to u mnogo širem opsegu", naglasila je premijerka.

image