Srbija i Balkan

Aerodrom "Nikola Tesla" traži pojačanje: Nova radna mesta usred haotične sezone

Mnogi se pitaju zašto su na aerodromu "Nikola Tesla" tek sada, nakon toliko višemesečnih žalbi i problema, odlučili da raspišu konkurs i zaposle i obuče dodatne radnike na utovaru i istovaru prtljaga
Aerodrom "Nikola Tesla" traži pojačanje: Nova radna mesta usred haotične sezoneGetty © Photo by Michael Ciaglo/Getty Images

U jeku turističke sezone u Srbiji, umesto nasmejanih fotografija sa koktelom na plaži, društvene mreže preplavile su slike haotičnih scena sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla: od nagomilanog, oštećenog i izgubljenog prtljaga do, posledično, zakasnelih, pomerenih i otkazanih letova. Kako bi delimično poboljšala problematičnu sezonu, kompanija "Belgrejd erport" raspisala je konkurs za radnike na utovaru i istovaru, pri čemu mnogi uslove ocenjuju kao "više nego dobre". 

Beogradski aerodrom nudi konkurentne plate i obezbeđen je sezonski bonus. Primera radi, radnik za sortiranje prtljaga tokom letnje sezone može zaraditi do 115.000 dinara mesečno (uz isplaćene bonuse i prekovremeni rad), kao i bonus dobrodošlice u visini do 60.000 dinara nakon prva tri meseca rada. Za kandidate koji žive van teritorije Beograda obezbeđujemo troškove smeštaja u visini do 300 evra mesečno, poručili su iz kompanije za RT Balkan u odgovoru na koji smo čekali jednako dugo kao pojedini putnici na kofere. 

Mnogi se pitaju zašto su na aerodromu "Nikola Tesla" tek sada, nakon toliko višemesečnih žalbi i problema, odlučili da raspišu konkurs i zaposle i obuče radnike koji će na radna mesta najverovatnije doći pred zatišje burne letnje sezone. Međutim, iz kompanije poručuju da su pripreme počele na vreme.

"Prijem dodatnog osoblja za ovu sezonu počeo je na vreme, početkom godine, a samo za letnju sezonu angažovano je više od 400 kolega za podršku prihvata putnika i letova", navode iz kompanije "Belgrejd erport".

Kako se dodaje, radnici se angažuju na određeno vreme u trajanju od šest meseci, od strane kompanije ili preko saradničke agencije. Nisu odgovorili i precizirali ko će tačno finansirati dodatno osoblje. 

"Broj zaposlenih koji će biti angažovan na ovom radnom mestu zavisi od više faktora, jedan od njih je i vreme potrebno za dobijanje svih neophodnih dozvola za rad u obezbeđivano-restriktivnoj zoni aerodroma, kao i uspešan završetak obuke za rad na toj poziciji", poručuju sa Aerodroma Nikola Tesla.

Za konkurisanje za posao na Aerodromu "Nikola Tesla" potrebno je da kandidat poseduje III ili IV stepen stručne spreme, normalnu fizičku snagu i izdržljivost, spremnost za rad na otvorenom sa odgovarajućom zaštitnom odećom i obućom, spremnost za rad u smenama, vozačku dozvolu "B" kategorije, visok nivo lične odgovornosti, kao i svest o značaju praćenja procedura.

Prethodno su za RT Balkan predstavnici Aerodroma "Nikola Tesla" rekli da je beogradski aerodrom u prvoj polovini godine opslužio oko 3,3 miliona putnika, što je 53 odsto više nego prošle godine i 26 odsto više nego u istom periodu 2019. godine. U istom periodu, zabeleženo je 38.286 letova, odnosno 31 odsto više nego prošle godine i 15 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

image