Srbija i Balkan

Borelj: Beograd i Priština da se izjasne o nemačko-francuskom predlogu

Nadam se da će taj predlog dozvoliti napredak u procesu normalizacije odnosa, naveo je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku
Borelj: Beograd i Priština da se izjasne o nemačko-francuskom predloguwww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da se u sledećim danima očekuje odgovor Beograda i Prištine na nemačko-francuski predlog za normalizaciju odnosa dve strane.

"U narednim danima videćemo kakav će biti odgovor na ovaj predlog. Ja se nadam da će to dozvoliti napredak i korak napred u procesu", izjavio je Borelj u Minhenu gde učestvuje na sastanku G7.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je juče u Berlinu da EK podržava nemačko-francuski predlog za rešenje pitanja Kosova i Metohije i da će ga integrisati u dijalog.

Borelj je poručio da je potrebno da se "prevaziđe nasleđe prošlosti" i da se normalizuju odnosi između Beograda i Prištine, te da upravo to treba da omogući dijalog.

"Puno radimo na tome, sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom. Pre leta prezentovali smo plan kako bi se prevazišla atmosfera permanentne krize i da bi se našao način za široku normalizaciju odnosa. Zahvalan sam za podršku koju dobijamo od Nemačke i Francuske za ovaj plan", naveo je Borelj.

On je ocenio da je to dobra prilika za normalizaciju odnosa i naglasio da je ona veoma važna za napredak obe strane na evropskom putu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je u Berlinu, gde je učestvovala na samitu Berlinskog procesa, izjavila da Srbija završava svoj odgovor na nemačko-francuski predlog i da će ga uručiti u formi non pejpera.

Povodom situacije na Kosovu i Metohiji za sutra je zakazana hitna sednica Vlade Srbije kojoj će prisustvovati i predsednik Aleksandar Vučić.

image