Srbija i Balkan

Predstavljen plan Srbije do 2027. godine: Krećemo da radimo već sutra

Predsednik Srbije i premijerka na konferenciji za medije predstavljaju plan Srbije za ekonomski rast i ulaganja do 2027. godine
Predstavljen plan Srbije do 2027. godine: Krećemo da radimo već sutra© TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija na dobrom putu, da ima pristojne predikcije i stope rasta, te da je inflacija konačno počela da pada i da bi do kraja godine trebalo da bude ispod 9 odsto. 

On je naveo da je predviđen veliki broj projekata izgradnje škola, vrtića i puteva, kao i da plate i penzije rastu još više.

Vučić je kazao da je konferencija organizovala kako bi se predstavio ambiciozan plan sa rokom do 2027. godine i da je potrebno da se sa njegovom realizacijom počne već sutra.

"Biće nam potrebno da cela Srbija radi za to. Jedan od povoda je svakako i EKSPO koji će u potpunosti da promeni celu našu zemlju, ne samo Beograd. Beograd nećete moći da prepoznate za četiri godine, biće jedan od najlepših gradova ne samo u Evropi, nego i u svetu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio da će u svih 28 gradova biti uređene fasade, u većim gradovima više od 120 fasada, a u manjim oko 80 fasada.

Kako je rekao 1. decembra 2026. moraju da se uruče ključevi učesnicima EKSPO-a koji moraju da uđu u svoje paviljone, te da to podrazumeva veliki posao.

Nacionalni stadion mora da bude gotov do jeseni 2026. godine, rekao je Vučić. Očekuje se da krenu radovi, a imaće 52.000 sedišta.

"Ovo će značiti ogroman kvantni skok za ekonomiju i ekonomske prilike naše zemlje", najavio je predsednik Srbije, te najavio da će to doprineti rastu plata i penzija.

Vučić je predstavio novi izgled sajma i dodao da će se to raditi u fazama. Područje za EKSPO će biti na 25 hektara, koliko je ta međunarodna agencija tražila.

Što se tiče lokacija starog sajma, deo će Srbija sačuvati za sebe, gde će biti veliki točak, odnosno panorama koja će izgledati posebno atraktivno zbog reke Save. Vučić je saopštio da je potpisan ugovor sa Beogradom na vodi.

Vučić je dodao da su svi koji imaju kreativna rešenja dobrodošli, bez obzira kakvog su političkog opredeljenja.

Ono što je od presudnog značaja za sve ljude i posle izložbe EKSPO, kaže Vučić, jeste železnička stanica Prokop koja se otvara za dva meseca i najavio je da će se graditi 18 kilometara pruge koja će ići direktno do aerodroma u Surčinu.

Kako je rekao, očekuje da između 15 i 25 minuta bude potrebno za vožnju vozom od centra grada do aerodroma. Pruga će ići do nacionalnog stadiona i to za pola sata vozom, kao i do EKSPA, i produžava se do Obrenovca i Jakova.

Prema rečima Vučića, voz će ići brzinom do 120 sat, a rok za izgradnju je 2026. godina.

Beogradska autobuska stanica biće gotovo do 2025. godine, kada će biti gotova i nova železnička stanica Novi Beograd, najavio je Vučić.

Vučić je rekao da će se graditi novi most na Savi, dok će se naći mesto za stari most, i o tome je rekao da bi mogao da spaja početak Zemuna za Velikim ratnim ostrvom.

Najavio je i da će biti uređena zgrada glavne pošte, te da će biti vraćena stara fasada te zgrade.

Govoreći o beogradskom metrou, Vučić je rekao da se nada da će prva linija biti otvorena pre kraja 2028. godine.

Vučić je najavio da će kod Ušća biti izgrađen Prirodnjački muzej, a kod hotela "Jugoslavija" veliki akvarijum.

"Sve ovo biće vrednosti 12 milijardi evra, prema procenama. Zato moramo da radimo još više kako bismo mogli sve ovo da uradimo i izguramo", poručio je Vučić.

Dodao je da je zamolio partnere iz Evropske unije, da zajedno učestvuju sa Srbijom u organizaciji specijalizovane izložbe EKSPO u Srbiji 2027. godini, jer veruje da je to što je Beograd dobio organizaciju te izložbe, zapravo dobila evropska prestonica, odnosno Evropa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je izdvojeno do sada 24 miliona i 200 dinara za obnavljanje objekata u svojini građana za saniranje štete koju je olujno nevreme načinilo u Srbiji u maju i junu.

Ona je rekla da je 308 zapisnika koji su na verifikaciji, pa će biti odobrene dalje isplate onima koji su pretrpeli štetu od olujnog nevremena.

Apsolutni prioriteti za obnavljanje su kuće, odnosno objekti u kojima ljudi žive i škole, jer će školska godina početi u septembru, posebno osnovne škole u Trgovištu i Rači i vrtići u Ćupriji i Aranđelovcu koji će biti potpuno rekonstruisani.

Kako je dodala, ubrzano se Srbija priprema za EKSPO izložbu gde će Srbija biti predstavljena kao zemlja inovacija i novih tehnologija, te da postoji pet prioritetnih oblasti.

image