Srbija i Balkan

Žiofre pozvao na smirivanje strasti između Beograda i Prištine

Evropska unija pomno prati situaciju na terenu i zalaže se da se sva pitanja reše kroz dijalog, poručio Emanuele Žiofre
Žiofre pozvao na smirivanje strasti između Beograda i Prištinewww.globallookpress.com © Arne Dedert

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je, povodom tenzija između Beograda i Prištine, da EU pomno prati situaciju na terenu i pozvao sve strane da ne preduzimaju nikakvu akciju, niti pojačanu retoriku koja, kako je naveo, neće voditi ka pozitivnim događajima.

On je tako odgovorio, između ostalog, i na pitanje novinara u Skupštini Srbije šta Unija radi kako bi se smanjile tenzije, kako ne bi došlo do dalje eskalacije i da li je EU zabrinuta da bi mogla da izgubi kontrolu na terenu.

Žiofre je ocenio da je bilo događaja koji nisu pozitivno uticali na proces dijaloga, ali da je Brisel veoma angažovan.

"Miroslav Lajčak danas dolazi u Beograd, juče je bio u Berlinu gde su bili i (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurti i premijerka Ana Brnabić. Pozivamo sve strane da se suzdrže kako ne bi došlo do narušavanja stabilnosti", poručio je šef delegacije EU u Srbiji. 

On je naveo da je EU angažovana da se kroz dijalog reše sva pitanja, uključujući i pitanje tablica.

"Proteklih meseci smo videli teške situacije i da se opet pojačavaju tenzije. Ono što moramo jeste da očuvamo dogovor i da se sve dogovoreno u punoj meri sprovede kako bismo uspeli da očuvamo duh dijaloga sporazuma, a sve u korist lokalnog stanovništva", istakao je Žiofre.

image