Srbija i Balkan

Dodik: Neću se povući sa mesta predsednika Srpske, nisu me birali ni Šmit ni Sud BiH

Kristijan Šmit, koji se lažno predstavlja, nije smeo da udari na Narodnu skupštinu, nego je udario na predsednika Republike koji je potpisao Ukaz, kaže Milorad Dodik
Dodik: Neću se povući sa mesta predsednika Srpske, nisu me birali ni Šmit ni Sud BiH© Танјуг/Срна/Борислав Здриња

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da neće otići sa te funkcije, kakve god odluke doneli Kristijan Šmit i Sud BiH.

Dodik kaže da je potpisivanjem ukaza o proglašenju zakona prema kom se u Službenom glasniku RS neće objavljivati odluke Kristijana Šmita poštovao Ustav RS, te dodao da je to bila njegova zakonska obaveza nakon što je odluka izglasana u Narodnoj skupštini.

"Tu dolazimo do ključne stvari. Šmit, koji se lažno predstavlja, nije smeo da udari na Narodnu skupštinu, nego je udario na predsednika Republike koji je potpisao Ukaz. Zato napada predsednika Narodne skupštine. On je došao ovde da deli pravdu i govori kako Tužilaštvo treba da radi, kako neko treba da ispituje Stevandića. To nigde nema na svetu", poručio je Dodik na konferenciji za novinare.

On ističe da je "Šmit jedna ozbiljna štetočina" i dodaje da se udara na sve što jesu institucije Republike Srpske.

Dodik je ukazao da mu prete zabranom političkog rada, pošto je protiv njega podignuta i optužnica zbog nepoštovanja Šmitovih odluka.

"Neće mi zabraniti život. Šta ako mi zabrane politički rad? Da li neko misli da ću otići sa mesta predsednika Republike? Evo ima sada priča za novu priču. Neću otići. Mene nije izabrao ni Šmit, koji je lažni visoki predstavnik, niti me je izabrao Sud BiH da mi može zabraniti političko delovanje", dodaje Dodik.

On podseća da su pod političkim i pravosudnim pritiskom bili i drugi lideri u zemljama Evropske unije, ali da su izašli snažniji iz tog procesa.

image