Srbija i Balkan

Optužnica protiv Dodika: Pravni proces ili politička ujdurma?

U pitanju je jedna taktika nametnuta spolja, to nije zakon te države. To je nametnuto pravilo od osobe koja nije imala zakonodavne ingerencije, kaže advokat Branislav Tapušković
Optužnica protiv Dodika: Pravni proces ili politička ujdurma?© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Podizanje optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita pokazalo je da pravo ne samo da nije uvek u skladu sa pravdom i pravičnošću, već da se često koristi i kao instrument političkog nasilja koje sa suštinom prava nema ama baš nikakve veze. 

Ipak, da Šmit Boga ne moli, videlo se odavno, što je potvrdio i kada je nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, a zatim i podizanjem pomenute optužnice od strane Tužilaštva BiH. Koliko god sve delovalo na ivici apsurda, postavlja se pitanje koje bi mogle da budu pravne posledice te ne-pravde za predsednika RS i za samu Republiku Srpsku?

Kada se radi o procesu protiv Dodika, tu pravo nema šta da traži, kaže za RT Balkan advokat Branislav Tapušković. 

"To je jedna taktika nametnuta spolja, to nije zakon te države. To je nametnuto pravilo od osobe koja nije imala zakonodavne ingerencije. I cela priča je na tom terenu. Radi se o političkoj ujdurmi u kojoj zakon nema šta ni da traži, jer to nije zasnovano na zakonu. Vi možete da napišete optužnicu kako god hoćete na bazi zakona koji je doneo neko ko za to nije ovlašćen", navodi naš sagovornik. 

Advokat Goran Petronijević ranije je izjavio da se veliki broj uglednih advokata, profesora prava i javnih ličnosti iz Srbije i Republike Srpske, pa čak i zemalja EU javio povodom njegove inicijative za formiranje saveta za odbranu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv koga je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

Ipak, i dalje je upitno "šta bi se radilo na tom suđenju, u kojoj sudnici, gde, kako". 

"Jedino da se primeni taj isti zakon koji nije valjan", ironičan je Tapušković.

U pitanju je, ponavlja, politička potreba, ali "kako je donet taj zakon, može na osnovu toga da bude doneta i jedna nezakonita odluka".

"Ne bi trebalo da bude nikakvih posledica, ali može da bude, ako međunarodna zajednica bude htela da primenjuje presudu koja bude doneta. Ipak, to nije vredno pravnog razmatranja problema", smatra Tapušković, dodajući da je stvar toliko apsurdna da ne može ni da se upusti u bilo kakvu valjanu raspravu. 

"Sigurno će apsurdnost celog procesa da bude posebno tretirana od ljudi koji se budu bavili time, ako dođe do sudnice", zaključuje. 

Koliko je cela stvar suluda, možda je najbolje opisao predsednik Hrvatske Zoran Milanović, istakavši da je BiH "trapavo, traljavo, nesposobno vođena kolonija na kojoj se iživljava šačica birokrata", kao i da "visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH koristi svoja ovlašćenja kako bi zaštitio sebe".

"Dokle god visoki predstavnici, ko god im dao mandat, dok god oni budu imali instinkta i interesa da menjaju zakone zemlje ukazima, kako bi se podigla optužnica za novo izmišljeno delo, a nemaju vremena i interesa da promene izborni zakon, što mogu jednim potpisom pera i da omoguće Hrvatima da biraju predstavnike, dokle god je ta olovka teška kao pero, a ona druga laka kao perka, ja u takvu pravdu ne verujem", rekao je Milanović u Širokom Brijegu.

Tužilaštvo BiH podiglo je prošlog petka optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita. Optužnica tek treba da bude odobrena na Sudu BiH.

image