Srbija i Balkan

Skupa struja zatvara hotele u Hrvatskoj

Svi uslovi za odličnu postsezonu su ispunjeni, ali računi su im previsoki
Skupa struja zatvara hotele u Hrvatskojwww.globallookpress.com © Frauke Scholz/imageBROKER.com

Zbog skupe električne energije hoteli na Makarskoj rivijeri i na ostrvima u hrvatskom delu Jadrana preko zime će biti zatvoreni, prenosi  Hrvatska radio-televizija, pozivajući se na lokalne turističke radnike.

Ni lepo vreme na Jadranu, ni direktni letovi od evropskih prestonica do Splita, sjajna sezona i rast prihoda nisu pomogli, jer su računi za struju postali previsoki.

"Troškovi su otišli u nebesa da se rad jednostavno ne isplati. Nešto što ste plaćali 100 sada je 300, a isto tako cena hrane je otišla gore. Znamo da cene padaju u januaru, tako da troškovi ruše prihode i mi smo zatvorili", rekao je Krunoslav Šošić iz kompanije "Bluesun hotels".

Hotelijeri u Splitu, ipak će raditi tokom postsezone.

"Već tradicionalno ostajemo otvoreni tokom celog zimskog perioda. Radujemo se što ćemo imati lokalne goste, goste iz regiona da dođu na velnes vikend, uživaju u gastronomskim delikatesima i suncu", kaže direktorka prodaje lanca hotela Radison blu Kristine Rogaljske.

Direktor Županijske komore Split Joze Tomaš pojasnio je da je veći broj hotelijera iz Splita potpisao sa dobavljačima energenata ugovore o garantovanoj ceni, tako da ona neće imati uticaj na cene usluga hotela.

image