Srbija i Balkan

Gujon: Kurtijeva poseta Tetovu kršenje svih sporazma i normi

Kurti širi svoju ideologiju o "velikoj Albaniji" i zabrinjava što međunarodna zajednica ćuti o svemu, kaže Danijela Vujičić
Gujon: Kurtijeva poseta Tetovu kršenje svih sporazma i normi© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Direktor Uprave za saradnju sa Srbima u regionu Arno Gujon kaže da ga zabrinjava to što nema nikakvih reakcija na istupe i sprovođenje plana uništenja Srba, te da je Kurtijeva poseta Tetovu, uz isticanje zastave "velike Albanije", dokaz o kršenju svih sporazuma i normi, prenosi "Pink".

"Kada Aljbin Kurti sve ono izgovori u Tetovu i kada ljudi iscrtavaju simbole kakve su iscrtavali, to je dokaz o kršenju svih sporazuma i normi", kaže Gujon i dodaje da to može da destabilizuje ceo region.

"Znamo šta rade, kako se odnose prema Srbima i svim ostalim manjinama. Grci i Makedonci, nadam se, shvataju ove poruke. Za Crnu Goru sam siguran da shvataju. To je veliki problem koji može da destabilizuje sve", dodao je on.

Gujon navodi da treba da se vratimo na početak i pitanje zašto Srbi nisu učestvovali na izborima na KiM.

"Prvo treba da se reše problemi, imamo prvo ZSO. Pa onda sloboda govora, sloboda kretanja, hapšenja i prebijenja Srba. To se dozvoljava, a to nigde u Evropi nema", ocenjuje Gujon.

Poslanica sa KiM u Skupštini Srbije Danijela Vujičić ističe da Kurti nema nameru da stane u svojoj ideji o stvaranju "velike Albanije", a da najviše zabrinjava činjenica da niko ne reaguje na sve što radi.

"On širi svoju ideologiju o 'velikoj Albaniji'. Zabrinjava što međunarodna zajednica ćuti o svemu. Sve vreme oni ćute, da li njih interesuje 'velika Albanija' ne znamo, ali oni njih podržavaju. I koreografija, glorifikacija lidera OVK, muzej koji su planirali da otvore na 'Kosovu', još 2020. godine u ekspozeu je Kurti tražio da podnese tužbu za genocid koji je Srbija počinila na KiM", kazala je Vujičić.

Kako je dodala, međunarodna zajednica je prećutala izbore 'za izbor lažnih gradonačelnika', a američki ambasador Džefri Hovenijer je rekao da oni sprovode tehničku, a ne političku odluku, što je proizvelo niz problema za Srbe.

"Kurtijeva vlada ide iz skandala u skandal. Njihov cilj je etnički čisto 'Kosovo'", poručila je Vujičić.

image