Srbija i Balkan

Udario Srbin na Srbina: Ko guši mirne proteste na KiM?

Situaciju na KiM je zaoštrio i nedavni potez premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, koji je u opštinsku zgradu u Leposaviću - građenu sredstvima Republike Srbije - uputio desetak Srba koji su prihvatili saradnju sa prištinskim institucijama
Udario Srbin na Srbina: Ko guši mirne proteste na KiM?© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM

U tri opštine na severu KiM - Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku uskoro se navršava tri meseca otkako su albanski "gradonačelnici" uz pomoć specijalnih jedinica policije Rosu zauzeli opštinske zgrade, a Srbi koji u blizini tih objekata dežuraju u znak protesta, i dalje ne mogu na svoja radna mesta, podseća "Politika".

Situaciju je zaoštrio i nedavni potez premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, koji je u opštinsku zgradu u Leposaviću - građenu sredstvima Republike Srbije - uputio desetak Srba koji su prihvatili saradnju sa prištinskim institucijama. 

Oni, na čelu sa Radojicom Radomirovićem, već skoro dve nedelje dolaze "na posao".

Prvo su stizali krišom, uvodili su ih specijalci Rosu. Interesantno je da niko sa sigurnošću ne može da kaže otkud se pojavio Radomirović, rodom iz sela Dobrava, koje se nalazi na četiri kilometra od Leposavića. 

"Niko ne zna u ime koga i koje političke grupacije ili građanske inicijative je on 25. maja postavljen za zamenika kosovskog ministra za povratak i zajednice Nenada Rašića, koji, takođe, nije izabran većinom glasova Srba, već je imenovan na predlog Aljbina Kurtija", navodi se u tekstu. 

Bilo je prigovora od strane Srba da je zbog njega, odnosno zbog njegove prijave albanskim policajcima, uhapšen Nebojša Virijević. Naime, Radomirović je, piše "Politika", prošle nedelje kosovskoj policiji prijavio da mu je Virijević, rodom iz Leška, navodno pretio i vređao ga, što je dovelo do toga da specijalci Rosu uhapse Virijevića u porodičnoj kući.

Određen mu je pritvor od 30 dana, a među srpskim narodom se čuju komentari da je "udario Srbin na Srbina".

Zabrinutost među Srbima 

Ono što je primetno jeste da su Srbi zabrinuti da bi zbog optužbi Radomirovića mogli takođe da se nađu među uhapšenima, pa bi to moglo da utiče i na njihovo pravo na miran protest, piše list. 

Nakon što je Srpkinja napustila "radno mesto" kod "gradonačelnika" Leposavića Ljuljzima Hetemija iz Kurtijevog Samoopredeljenja, oglasio se Radomirović, rekavši da je "to učinila pod pritiskom Beograda".

Ovih dana predstavnici Prištine pričaju i o novim lokalnim izborima, odnosno peticiji za smenu albanskih "gradonačelnika", ali ne pominju ispunjenje bilo kakvih zahteva srpskog naroda, bez čega ni novi izlazak na birališta nema puno smisla. 

Jedan od najvažnijih uslova za smirivanje tenzija je da Priština povuče specijalce sa severa KiM, a Kurti to nije učinio ni ispred opštinskih zgrada na severu. 

Primetno je, ipak, da ima manje pripadnika Rosu na severu Kosmeta na magistralnim putevima i u gradskim sredinama, ali je činjenica da su i dalje u bazama na teritoriji Leposavića i Zubinog Potoka. 

Štaviše, Priština ne pomišlja čak ni na uklanjanje blokada za srpsku robu, koje je uvela 14. juna na administrativnim prelazima, ističe list. 

image