Srbija i Balkan

Zašto Kurtijeva vlada odlaže popis stanovništva?

Očekuje se da će broj stanovnika Kosova i Metohije osetno pasti nakon vizne liberalizacije sa EU, koja će stupiti na snagu sledeće godine
Zašto Kurtijeva vlada odlaže popis stanovništva?Getty © Andreas Gora - Pool

Vlada u Prištini je odlučila da odloži početak popisa stanovništva, koji je trebalo da počne 1. septembra, za dva meseca, prenosi "Albanijan post".

Premijer Aljbin Kurti je optužio Asocijaciju kosovskih opština za odlaganje, pošto su ona navodno pružila otpor unutar Centralne registracione komisije.

"Iako su pripreme sprovedene i pored opstrukcija unutar Centralne registracione komisije od strane Asocijacije kosovskih opština, ne možemo da započnemo proces pre 1. novembra 2023. godine", rekao je Kurti.

On je naglasio da je Vlada tzv. Kosova koja je sprovela popis 2011. godine sprovela registraciju "samo sa memorandumom o saradnji sa međunarodnim organizacijama", što prema njegovim rečima ugrožava "državljanstvo Kosova".

Odlaganje popisa deluje posebno sumnjivo ako u obzir uzmemo činjenicu da bi broj stanovnika "Kosova" mogao da bude drastično smanjen kada na snagu bude stupila vizna liberalizacija sa zemljama Evropske unije 1. januara 2024. godine.

Gotovo 40 posto građana "Kosova" starosti između 25 i 34 godine razmišlja o odlasku u zemlje Evropske unije posle 1. januara 2024. godine kada na snagu stupi vizna liberalizacija, pokazalo je istraživanje portala "SchengenVisaInfo.com", koje prenose kosovski mediji.

Prema ovom istraživanju, nešto više od 60 posto građana "Kosova", navodno, ne planira odlazak u Evropsku uniju. Poznavaoci prilika na KiM, međutim, sumnjaju u ovaj podatak i smatraju da je procenat onih koji će krenuti put Evrope znatno veći.

Kao glavni argument u prilog ovoj tezi naši sagovornici uzimaju podatke pojedinih albanskih ekonomskih stručnjaka koji tvrde da je "Kosovo" samo u poslednje dve godine napustilo više od 200.000 ljudi i da će taj talas dobiti na intenzitetu posle stupanja na snagu vizne liberalizacije.

Broj stanovnika južne srpske pokrajine mogao bi da padne i ispod jednog miliona, smatraju oni.

image