Srbija i Balkan

Kurti i američki ambasador potpisali sporazum o poverljivim informacijama

"Sporazum direktno podržava naš zajednički cilj pune integracije 'Kosova' u evroatlantske bezbednosne strukture", izjavio je Džefri Hovenijer
Kurti i američki ambasador potpisali sporazum o poverljivim informacijamawww.globallookpress.com © Andreas Gora/Keystone Press Agency

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovenijer potpisali su sporazum o bezbednosnim merama za zaštitu poverljivih informacija.

Kako je ovom prilikom rekao Kurti, ovaj sporazum se odnosi na reagovanje obeju strana u slučaju curenja informacija, način raspolaganja poverljivim informacijama, kao i praksi njihovog deljenja ovlašćenim licima, prenosi "Koha".

Hovenier je izjavio da ovaj sporazum unapređuje sposobnost "Kosova" da zaštiti, kako je rekao, suverenitet i teritorijalni integritet, kroz razmenu informacija sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom svog obraćanja, nakon potpisivanja sporazuma, Hovenijer je istakao da sporazum takođe promoviše "zajednički cilj" Vašingtona i Prištine "da uspešno razvijemo Kosovske bezbednosne snage u profesionalne i multietničke snage teritorijalne odbrane interoperabilne sa NATO-om", navodi se na sajtu američkog predstavništva u Prištini.

"Sporazum direktno podržava naš zajednički cilj pune integracije Kosova u evroatlantske bezbednosne strukture", dodao je on. 

image