Srbija i Balkan

Ekonomski stručnjaci: Prištinu sankcije EU koštaju više od 500 miliona evra

Sa ovim merama tzv. Kosovo neće imati ekonomski rast, poboljšanje platnog bilansa, neće biti konkurentno, a pre svega, neće biti novih radnih mesta, ocenjuje bivši predsednik Privredne komore u Prištini
Ekonomski stručnjaci: Prištinu sankcije EU koštaju više od 500 miliona evraGetty © Sean Gallup / Staff

U slučaju da mere koje je Evropska unija uvela protiv Prištine ostanu na snazi, šteta po ekonomiju tzv. Kosova biće veća oko 500 miliona evra, procenili su ekonomski stručnjaci.

Dok privremene institucije u Prištini pred javnošću pokušavaju da minimiziraju njihove negativne efekte, takve mere direktno pogađaju proizvođače, ocenjuju sagovornici RTS-a.

"Mere koje su preduzele međunarodne institucije gotovo su uticale na opštu političku ekonomiju u integraciji i Kosovo zaostaje u tom pravcu. Prema našim preliminarnim proračunima, ako se ove mere nastave dalje, šteta će biti više od 500 miliona evra, uključujući centralne i lokalne institucije, ali i preduzeća koja su imala ili imaju projekte preko IPA programa", rekao je predsednik Kosovske alijanse biznisa (AKB) Agim Šahini.

Bivši predsednik Privredne komore Kosova (OEK) Safet Grdžaliju rekao je da vlada minimizira negativne efekte ovih mera. Prema njegovim rečima, krajnje je zabrinjavajuća zemlja koju EU namerava da kazni na ovaj način.

Dodaje da sa ovim trendom Kosovo neće imati ekonomski rast, niti poboljšanje platnog bilansa.

"Vreme je da se prema ovim merama ozbiljnije odnosimo, a ne da ih ignorišemo. Nažalost, to se dešava na 'Kosovu', posebno vlada minimizira negativne efekte ovih mera. U političkom aspektu, oni zaista nisu počastili 'Kosovo' takvom realnošću, jer biti zemlja koja tvrdi da joj je budućnost u Evropi, biti kažnjen, šteta je koja će zaista uticati na imidž 'Kosova'. Imamo zamrznuta sredstva koja su namenjena podršci privatnom sektoru, a posebno domaćim proizvođačima. Reći danas da ove mere čak i ne utiču na njih, najgore je što može da se desi 'Kosovu'", rekao je Grdžaliju.

Dodao je da sa ovim merama tzv. Kosovo neće imati ekonomski rast, poboljšanje platnog bilansa, neće biti konkurentno, a pre svega, neće biti novih radnih mesta. 

image