Srbija i Balkan

Agencija za statistiku "Kosova": Gradonačelnici na Severu da započnu pripreme za popis stanovništva

Prethodni popis, koji su bojkotovali Srbi sa Severa, održan je pre 12 godina, tj. 2011. godine
Agencija za statistiku "Kosova": Gradonačelnici na Severu da započnu pripreme za popis stanovništva© Ferdi Limani/Getty Images

Popis stanovništva koji je Priština planirala da održi od septembra, pomeren je za 1. novembar, zbog čega je zamenik direktora tzv. Kosovske agencije za statistiku Iljir Beriša uputio poziv gradonačelnicima severnih opština da na vreme počnu sa pripremama i daju predloge za članove komisija.

Dodaje da popis stanovništva neće ostati njihov talac, ukoliko se namerno poziva na bojkot.

Prema njegovim rečima, odlaganje se dešava zbog dugotrajnih procedura javnih nabavki, a to odugovlačenje je, kako dodaje, dovelo je do toga da se rok za registraciju stanovništva pomeri za dva meseca.

"Iako je rok za registraciju određen za mesec septembar, izvršene su sve potrebne pripreme da se ovaj proces otpočne od novembra", rekao je Beriša.

On naglašava da su svuda urađene pripreme, osim na Severu, te da su ove godine smanjili odmore kako bi sve potrebno obavili na vreme.

Vlada tzv. Kosova odložila je rok za popis stanovništva za dva meseca, a za odlaganje registracije premijer Aljbin Kurti je uperio prst u Asocijaciju kosovskih opština, iznoseći optužbe o procesu 2021. godine.

Popis stanovništva na "Kosovu" trebalo je da se održi 2021. godine, ali je potom odložen u više navrata – prvo za 2022, potom za septembar 2023, a sada za novembar iste godine.

Prethodni popis održan je pre 12 godina, tj. 2011, a Srbi na Severu Kosova su ga bojkotovali.

Upitan kako će se postupati u ovim opštinama, a s obzirom na kriznu situaciju koja traje već mesecima, portparol kosovske vlade Perparim Krieziu rekao je pre novog odlaganja popisa za prištinske medije da će registracija obuhvatiti celu teritoriju KiM, bez iznošenja drugih detalja.

image