Srbija i Balkan

Apel dobrovoljnim davaocima: Nedostaju krvne grupe 0 i A

Pred nama je još jedna otežana nedelja dok svih osam ovlašćenih transfuzijskih ustanova organizuje i mobilne ekipe za prikupljanje krvi
Apel dobrovoljnim davaocima: Nedostaju krvne grupe 0 i A© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Zbog visokih temperatura i godišnjih odmora prošle sedmice prikupljeno je znatno manje jedinica krvi nego što je potrebno, te iz Instituta za transfuziju krvi apeluju na građane da daju krv.

"Problem je sa A pozitivnom i negativnom, kao i sa nultom krvnom grupom. Ponovo smo na dnevnim rezervama krvi zbog čega se otežano odvijaju operacije", rekla je za RTS načelnica Odeljenja za organizaciju i motivaciju davalaca krvi u Institutu za transfuziju krvi Srbije Ivana Rodić.

Dodala je da se građani uvek odazovu posle ovakvih apela, kao i da je ovakva situacija karakteristična za ovo doba godine.

"Još traje sezona godišnjih odmora, velike su obaveze roditelja čija deca polaze u školu, zbog čega je pred nama još jedna otežana nedelja", upozorila je Rodićeva.

Ujedno je podsetila da svih osam ovlašćenih transfuzijskih ustanova organizuje i mobilne ekipe za prikupljanje krvi, ali i zamolila građane da ponovo pogledaju nedeljni plan akcija, jer je došlo do promena lokacija zbog kvara na jednom od dva transfuziona autobusa.

Mobilne ekipe danas će biti i u Požarevcu, Šapcu i na vašaru u Rakovici.

"Na jesen ćemo organizovati i akcije u srednjim školama sa generacijom maturanata, i isto tako na fakultetima od sredine oktobra", rekla je načelnica Rodić.

image