Srbija i Balkan

Dačić upozorio EU: Zaustavite Kurtija dok je to još moguće, on je najveća pretnja miru

Osnovna tema na Bledu je pitanje da li je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izneo svoje mišljenje ili izrekao zvaničan stav EU o tome da se nove članice mogu očekivati do 2030. godine, kaže Ivica Dačić
Dačić upozorio EU: Zaustavite Kurtija dok je to još moguće, on je najveća pretnja miru© Танјуг/Зоран Жестић

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić reagovao je na izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji tvrdi da Priština radi na deeskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji, i poručio da to nije tačno, jer su deeskalacije sve veće.

"Ne znam na koji način rade na deeskalaciji, kada su one sve veće. Mi smo sto puta rekli da je najveća pretnja miru Kurti", kaže Dačić.

On podseća da je prošlo deset godina otkako je potpisao Briselski sporazum, a da prištinska strana od tada nije našla za shodno da sprovede bilo šta iz sporazuma koji se tiče prava srpskog naroda, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština.

"Sve što su radili, radili su na daljoj eskalaciji. Mi kada smo pričali o Briselskom sporazumu, govorili smo o tome da se pokuša normalizacija odnosa, bez mešanja statusnog pitanja, odnosno prejudiciranja na koji način će biti politički rešen status Kosova i Metohije. Sve to je za njega neprihvatljivo, on želi da se reši statusno pitanje, ako ne može da se reši pregovorima, rešiće se oružjem - to je njihova koncepcija. Ako Evropska unija to ne vidi, ja ne znam šta bismo više mogli, osim još jednom da apelujemo da zaustave Kurtija dok je to još moguće", ističe Dačić.

On napominje da je Bledski forum prilika da se susretnu različiti predstavnici institucija, država i ljudi na različitim političkim funkcijama, pa i međunarodnim organizacijama.

"Osnovna tema na Bledu je pitanje da li je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izneo svoje mišljenje ili izrekao zvaničan stav EU o tome da se nove članice mogu očekivati do 2030. godine. Ne znam mnogo o tome, ne bi bio prvi put da se neko sa tim ne slaže, ali ne bi bio ni prvi put da neko ima pozitivne inicijative. Mi to pozdravljamo i želimo da verujemo da će se to desiti", dodaje Dačić.

"Na jednom od panela je učestvovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a ja ću danas učestvovati na drugom, sa specifičnim naslovom da je sve u stvari isto. Ono što ću reći je da mislim da oni svi pokušavaju da nas smeste u jednu učionicu, da se međusobno svađamo i napadamo i da neko sa strane kaže - 'vidite kakvi ste, vi ne možete da budete članovi EU'", priča Dačić.

On dodaje da su zato važni i bilateralni sastanci na forumu i dodaje da se susreo i sa izaslanikom premijera Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuartom Pičom, koji je nedavno imao razgovore i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Razgovarali smo o najnovijim dešavanjima, pitao je na koji način može da pomogne. Tu je bio i još jedan lord, lord Ahmed od Vimblona. Razgovor je bio korektan, svesni su naše pozicije u smislu razgovora sa Prištinom", navodi Dačić.

Na marginama Bledskog foruma Dačić se sreo i sa francuskom ministarkom Lorens Bun i istakao da će ona doći u Srbiju u cilju pripreme posete predsednika te države Emanuela Makrona, koji je zadovoljan odnosom sa Vučićem i Beogradom.

image