Srbija i Balkan

Nazire se raskol u Pokretu Evropa sad: Milatović i Spajić u otvorenom sukobu?

Crnogorski mediji pišu o navodnom rascepu Pokreta Evropa sad i o otvorenoj netrpeljivosti dvojice lidera - Spajića i Milatovića
Nazire se raskol u Pokretu Evropa sad: Milatović i Spajić u otvorenom sukobu?© R.R./ATAImages

Nakon sednice Glavnog odbora Pokreta Evropa sad (PES), kada je po pisanju crnogorskih medija nekoliko članova te stranke bilo protiv predloga sastava vlade lidera stranke Milojka Spajića, počela su nagađanja o podeli unutar PES-a.

"Pobjeda" piše da je očigledno da Spajić najveće protivnike ima unutar svoje partije.

Prema navodima medija, poslanice PES-a Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur, pre spomenute sednice Glavnog odbora imale su konsultacije sa predsednikom Crne Gore i zamenikom predsednika PES-a Jakovom Milatovićem i navodno po njegovom uputstvu bile protiv predložene vlade bez koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Prema pisanju "Pobjede", diplomirana psihološkinja Pejović je jedna od najbližih saradnica Milatovića još za vreme njegovog mandata kao ministra ekonomskog razvoja.

U tekstu se navodi da je Pejović pod misteriozinim okolnostima napredovala u Vladi, a po preporuci Radoja Žugića koji je navodno u bliskim rodbinskim odnosima sa njom.

Na sednici GO PES-a Pejović bila je jedna od dva člana GO koji su vrlo decidno zauzeli stav da neće glasati za vladu ukoliko u njoj ne bude participirala koalicija ZBCG.

Izvori bliski PES-u tvrde da se radi o direktnom uticaju predsednika države Jakova Milatović koji, kako kažu, već duže vreme nastoji da preuzme prevlast u PES-u.

To je dodatno potvrdila izjava odbornice PES-a u Skupštini opštine Pljevlja Tamara Rosić. Ona tvrdi da Milatović želi da preuzme partiju u kojoj je potpredsednik i koju je osnovao sa Spajićem pre godinu dana.

Povod za tu "zlu krv" navodno je to što Milatović želi da ZBCG bude u novoj vladi, a Spajić ne.

"Kao član OO Pljevlja već duže vreme i ja, ali i ostali članovi svedočimo pokušaju cepanja partije od strane potpredsednika PES-a i predsednika države Jakova Milatovića", tvrdi Rosić.

Kako kaže, javnost već duže vreme naslućuje da se borba za prevlast i kohezija u partiji narušava zarad ličnih animoziteta i sujetnih pojedinaca.

"Kap u prepunoj čaši je upravo deljenje GO, uticaj na poslanike i urušavanje gradskih odbora, te nastojanje preuzimanja partije i podrška koaliciji ZBCG, a izostanak podrške partiji u kojoj je visoki funkcioner. Svi mi koji smo pošteno i punog srca ušli u ovu priču zarad ekonomskog boljitka građana Crne Gore i otklona od nacionalnih tema se iz dana u dan šokiramo promeni kursa našeg potpredsednika kome je izgleda koalicija ZBCG bitnija od osnovnih partijskih principa oko kojih smo se svi okupili", napisala je ona na Fejsbuku.

Podsetimo, još pred parlamentarne izbore mediji su pisali da je došlo do nesuglasica između Spajića i Milatovića, tada zbog pravljenja izborne liste.

Milatović je u jednom trenutku napustio sednicu na kojoj se o tome odlučivalo. Predsednik Crne Gore zastupao je sav da bi stranke političkog centra trebalo da nastupe zajednički, što je podrazumevalo Demokratsku Crnu Goru Alekse Bečića i Građanski pokret URA Dritana Abazovića.

Prevagnuo je stav Spajića, pa PES nije izašao na izbore na lisit sa prethodno spomenutim strankama.

Nesuglasice su zabeležene i prilikom predsedničkih izbora početkom ove godine, kada je Spajić pokušao da sakrije od javnosti da poseduje dvojno državljanstvo, što je po zakonima Crne Gore zabranjeno.

Milatović ga je tada javno prekorio i indirektno tražio da se izvini građanima.

Da mu nije oprostio ovu javnu prozivku, Spajić je pokazao nakon predsedničkih izbora, kada je od Milatovića tražio da zamrzne funkciju u stranci. Milatović je to odbio.

image