Srbija i Balkan

Raskol brži od Mila i Momira: Milatović i Spajić u sukobu zbog parlamentarnih izbora

Glavni odbor Pokreta Evropa sad doneo je odluku na sednici zakazanoj bez Milatovića da na parlamentarne izbore stranka izađe samostalno i da nosilac liste bude Milojko Spajić
Raskol brži od Mila i Momira: Milatović i Spajić u sukobu zbog parlamentarnih izbora© ATA images

Novoizabrani predsednik Crne Gore i potpredsednik Pokreta Evropa sad Jakov Milatović izjavio je da je prebrzo ispuštena pobeda na predsedničkim izborima 2. aprila, za koju je još u izbornoj noći rekao da je bila zajednička, govoreći o svim partijama, koje su ga podržale u drugom krugu.

On je tako prokomentarisao odluku Pokreta Evropa sad koji je sinoć na sastanku, na kojem Milatović nije prisustvovao, da na predstojeće vanredne parlamentarne izbore izađu samostalno i da nosilac liste bude predsednik stranke Milojko Spajić.

Sednica Glavnog odbora je održana uprkos tome što je Milatović, kao drugi čovek stranke, najavio da neće biti u Podgorici zbog drugih obaveza, iako je i deo članstva tražio odlaganje sastanka.

Milatović je prethodnih dana govorio o tome kako bi stranke političkog centra trebalo da na izborima nastupe zajednički, misleći na Demokratsku Crnu Goru i Građanski pokret URA.

"Mislim da nije ključno pitanje nastupa na izborima, ja bih više naveo način na koji je došlo do zakazivanja jučerašnje sednice Glavnog odbora. To nije urađeno ni na etički, ni na način zajedništva. Mislim da vam taj odgovor dovoljno govori o mom stavu", kazao je Milatović.

Kako je dodao, kao predsednik Crne Gore uvek će slati i poruke etike i jedinstva i zajedništva i rekao da se u Crnoj Gori mora prestati o razmišljanju u uskim partijskim interesima.

"Prosperitet Crne Gore dolazi snažnim moralnim načelima i zajedništvom i to su poruke na kojima sam ja dobio podršku 60 odsto građana i od kojih ja odustati neću. U narednom periodu politički proces će sigurno biti dinamičan i mislim da smo prebrzo ispustili pobedu od 2. aprila", poručio je Milatović.

Crnogorski mediji su juče tokom čitavog dana pisali o tome da je u Pokretu Evropa sad došlo do raskola između dva glavna lidera Milatovića i Spajića, a ovim izjavama novog predsednika Crne Gore nagađanja su potkrepljena.

Sednica Glavnog odbora održana je pre desetak dana, ali tada nije bio utvrđen stav u vezi sa izlaskom na izbore. Kako su prenele podgoričke "Vijesti", Spajić je od kolega tražio blanko podršku za upravljanje strankom.

Podsetimo, ovo nije prvi put da su Milatović i Spajić došli u sukob. Tokom kampanje za predsedničke izbore, kada je otkriveno da Spajić poseduje srpsko državljanstvo, što je on uporno negirao, Milatović ga je javno prekorio.

"Mislim da je cela situacija ispala gora nego što možda i jeste. Nažalost, ni gospodin Spajić ni mi, kao partija nismo pokazali potrebnu dozu odgovornosti da adekvatno upravljamo situacijom. Relativizovati sve ovo je pogrešno ponašanje, koje nije u skladu sa vrednostima koje promovišemo. Jedino ispravno je izvinjenje građanima od kojih neki, s pravom, smatraju da su obmanuti", napisao je Milatović na Tviteru.

To je bio razlog da Milatović uđe u predsedničku trku umesto Spajića. Podsetimo, Milatović je u drugom krugu predsedničkih izbora osvojio 60 odsto glasova, čime je posle više od 30 godina vlasti lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović smenjen.

Da postoje neslaganja postalo je jasno već sedam dana nakon drugog kruga izbora, kada je Spajić od Milatovića tražio da nakon što je izabran za predsednika države zamrzne funkciju u stranci.

"Ako bih pobedio u drugom krugu, uz podršku drugih partija, kao što je to uradio Milatović, možda bih razmišljao da zamrznem funkciju u stranci dok obavljam predsedničku funkciju, kako bih bio predsednik svih građana", kazao je Spajić.

Podsetimo, i Milatović i Spajić bili su van crnogorske politike sve do pobede koalicije Za budućnost Crne Gore okupljene oko Demokratskog fronta na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine. Njih je kao eksperte za ekonomiju i vanstranačke ličnosti u svoju vladu pozvao premijer Zdravko Krivokapić.

Nakon pada Krivokapićeve vlade Milatović i Spajić su osnovali politički Pokret Evropa sad koji su nazvali po istoimenom ekonomskom programu čiji su autori.

image
VV inauguration
banner