Srbija i Balkan

Milatović: Nisam ušao u politiku po preporuci SPC

Narativ o mogućnosti povlačenja crnogorskog priznanja "Kosova" ili članstva u NATO-u verovatno je nametnut pod uticajem Đukanovića i nekih lobi grupa, kaže novoizabrani predsednik Crne Gore
Milatović: Nisam ušao u politiku po preporuci SPC© FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Nisam ušao u crnogorsku vladu i crnogorsku politiku po preporuci bilo koga, pa ni Srpske pravoslavne crkve, izjavio je novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je, u intervjuu za "Nedeljnik", rekao da su takve teze posledica nepoznavanja situacije u Crnoj Gori, kao i uticaja određenih struja koje su podržale Đukanovića. 

Dodaje da je i narativ o mogućnosti povlačenja crnogorskog priznanja "Kosova" ili članstva u NATO-u "verovatno nametnut pod uticajem Đukanovića i nekih lobi grupa", te da ne zna zašto se stalno insistira na tome.

Milatović podseća da su i nakon promene vlasti 2020. godine, nosioci izbornih lista potpisali sporazum gde je jasno rečeno da sve međunarodne obaveze Crne Gore ostaju na snazi, kao i da je Andrija Mandić "ponovio te reči u predizbornoj kampanji, gde je rekao istu stvar za 'Kosovo', za NATO".

Kaže da floskule koje ga opisuju kao deo "Šešeljevog sveta" jednostavno "ne piju vodu" i da se više puta ogradio od njegove podrške.

"Šešelj je bio na Đukanovićevoj inauguraciji 1998, na mojoj nikada neće biti", ističe. 

Što se tiče njegovih izjava o Srebrenici, Milatović kaže da je tragično "što smo kao region prolazili kroz takve situacije", kao što su Srebrenica, Jasenovac, stradanja u Pivi i Velici u CG i mnoga druga.

"Mislim da kao region moramo da imamo dodatno izražen pijetet prema tim stvarima. Ali jedino zajedno možemo da gradimo budućnost", poručuje novoizabrani predsednik CG.

Srbija je za Crnu Goru više od ekonomije

Njegova poruka da će prvo ići u Brisel nije reakcija na napade, već rezultat vizije koju ima, "a to je Crna Gora koja bi trebalo da postane članica EU u njegovom petogodišnjem mandatu". 

"Rekao sam da bih ubrzo nakon toga voleo da zvanično posetim i Beograd, da se dodatno spusti lopta i da se odnosi između Srbije i Crne Gore dodatno normalizuju, da ih dovedemo u ravan dve bliske prijateljske zemlje", navodi Milatović, dodajući da je Srbija za Crnu Goru "više od ekonomije". 

Ističe da je vernik, ali da je to pitanje ličnog odnosa prema veri.

"Ja sam zaista legalista i apsolutno ću i sutra kao predsednik svih građana poštovati sve verske zajednice na isti način, ali poštovaću na isti način i one koji nisu vernici, ateiste, agnostike... Tu imam vrlo građanski istančan stav", kaže Milatović. 

Dodaje da je pobeda nad Đukanovićem bila velika jer je uspeo da je učini zajedničkom, te da se radilo o borbi protiv izopačenog sistema vrednosti u kome je bilo normalno kupovati diplome, krasti, ubijati novinare, diskriminisati jedan narod, "a u poslednjih dvadeset godina to su bili dominantno Srbi". 

On je ponovio da bi Crna Gora trebalo da postane deo Otvorenog Balkana.

image
VV inauguration
banner