Srbija i Balkan

Milatović: Moja pozicija o pitanju "genocida" u Srebrenici je jasna

Jakov Milatović ponovio je da je za njega nezavisnost tzv. Kosova nesporna činjenica
Milatović: Moja pozicija o pitanju "genocida" u Srebrenici je jasna© Танјуг/Страхиња Аћимовић

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da je njegova pozicija po pitanju navodnog genocida u Srebrenici vrlo jasna, kao i da osuđuje sve zločine koji su se dogodili i u Jasenovcu, Pivi, Velici, te ponovio da je "kosovska" nezavisnost za njega nesporna činjenica.

"Međunarodni sud je bio vrlo jasan i doneo odluku kad je u pitanju Srebrenica. Vrlo je važno da je Međunarodni sud negde individualizovao genocid u Srebrenici. Moja pozicija je u tom smislu vrlo jasna, crnogorski parlament je, takođe, doneo rezoluciju kad je u pitanju Srebrenica. Vrlo je važno da kao region, zajednički, donesemo sud o prošlosti koja je bila teška", rekao je Milatović u intervjuu za "Aldžaziru Balkans".

Milatović je kazao da je reč o prošlosti koja je imala jednu Srebrenicu, ali i jedan Jasenovac, prošlosti koja je imala i u Crnoj Gori stvari poput velikog zločina u Pivi, Velici...

"To su sve stvari koje jasno osuđujem", naveo je Milatović u najavi za večerašnji intervju.

Iako je Milatović proglasio da se u Srebrenici dogodio genocid, stručnjaci, među kojima je i izraelski istoričar specijalizovan za izučavanje istorije holokausta, Gideon Grajf, jasni su u tvrdnji da to nije tako.

"U našoj komisiji imali smo stručnjake za brojanje i izračunavanje broja žrtava i ustanovili su taj broj. Taj broj treba biti zapisan u istoriji, ni manje, ni više. Naravno, svaka smrt je tragedija, užasna, toga smo svesni, ali broj žrtava je takođe bitan. Dakle, dali smo okvir definicije, ne radi se o genocidu, i to ću ponoviti stotinu hiljada puta, nije počinjen genocid, a broj žrtava je oko 3.700", rekao je ranije Grajf.

Grajf je pojasnio značenje pojma "genocid", navodeći da je to termin koji je istoričar jevrejsko-poljskog porekla Rafael Lemkin uveo 1945. godine, a odnosi se '"a nameru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod".

On je naglasio da Srbi nikada nisu imali takav plan, ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mestu. Nasuprot tome, dodao je, kada pogledate Nezavisnu Državu Hrvatsku, postojao je plan da trećina Srba bude ubijena, trećina proterana, a trećina pokrštena, tj. da promeni veru.

Milatović je ponovio da je za njega nezavisnost tzv. Kosova nesporna činjenica i da je "Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu".

image