Srbija i Balkan

"Podstrekivanje mržnje": Istraga zbog grafita "Kad se vojska na Kosovo vrati" u Zubinom Potoku

Natpis "Kad se vojska na Kosovo vrati" osvanuo je juče ujutru na zidu blizu autobuskog stajališta, nedaleko od centra Zubinog Potoka
"Podstrekivanje mržnje": Istraga zbog grafita "Kad se vojska na Kosovo vrati" u Zubinom Potoku© Принтскрин/Фејсбук

Kosovska policijska služba pokrenula je intenzivnu istragu na severu Kosova i Metohije koja traje od srede i otvorila slučaj zbog sumnje da je počinjeno krivično delo "podstrekivanje mržnje, podele i netolerancije" jer je neko na potpornom zidu na magistrali Zubin Potok - Kosovska Mitrovica ispisao grafit "Kad se vojska na Kosovo vrati".

Iz Kosovske policije za portal Kossev potvrdili su da je zbog natpisa "ispisanog na javnoj površini" počela istraga i da je o svemu obavešten i javni tužilac.

Natpis "Kad se vojska na Kosovo vrati" osvanuo je juče ujutru na zidu blizu autobuskog stajališta, nedaleko od centra Zubinog Potoka i ispisan je velikim slovima crvenom, plavom i belom bojom.

Kosovska policija kao i specijalci, inače, već mesecima pojačano patroliraju delom puta na kome se pojavio grafit koji su meštani Zubinog Potoka prvi put primetili juče ujutru.

Nema informacija da su do danas popodne počinilac dela koje je uznemirilo policiju ili više njih uhvaćeni.

Građani ove opštine natpis su prvi put primetili juče ujutru, a ispisan je na zidu kod autobuskog stajališta na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Zubin Potok.

Grafit sa istim natpisom, nedeljama se ispisuje u više gradova u centralnoj Srbiji, ali i Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

image