Srbija i Balkan

NVO protiv grafita: Zbog poruke "Delija" formirana radna grupa za izmene zakona

Pripadnici civilnog sektora poruke "Kad se vojska na Kosovo vrati" vide kao širenje govora mržnje
NVO protiv grafita: Zbog poruke "Delija" formirana radna grupa za izmene zakona© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Porast broja grafita sa natpisom "Kad se vojska na Kosovo vrati" naveo je nekoliko nevladinih organizacija da najave hitnu konferenciju za medije, tvrdeći da ovakve poruke šire govor mržnje, a da "prateći sadržaji na društvenim mrežama pozivaju i slave nasilje, rat i genocid".

Oni su toliko uznemireni ovim vidom ulične umetnosti da je formirana i radna grupa koja će do kraja godine pripremiti predloge izmena i dopuna zakona koji "regulišu oblast govora mržnje u javnom prostoru i vandalizovanja zidova", a koji će služiti za tekst građanske peticije za koju se planira da bude zvanično uručena nadležnim institucijama. 

Na konferenciji za medije govoriće advokat Miloš Janković, advokat, Milena Berić i Vladimir Arsenijević iz udruženja "Krokodil", Milan Filipović iz "Jukoma" i Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

"U periodu od samo nekoliko dana, tokom jula meseca, širom Srbije kreirano je više od pedeset ilegalno izrađenih grafita veličine (u proseku) 40 metara kvadratnih sa ispisom 'Kad se vojska na Kosovo vrati...'. Svaki grafit iscrtalo je preko pedeset ljudi okupljenih uglavnom oko navijačke grupe 'Delije Sever', a poruke koje pozivaju i slave nasilje, rat i genocide pratile su ove akcije i širile se društvenim mrežama", tvrde ove nevladine organizacije.

Oni su proračunali da je materijal za izradu svakog grafita vrednosti u proseku sedam stotina evra, i ističu da "ni jedna akcija vandalizovanja zidova u javnom prostoru nije sankcionisana od strane nadležnih državnih organa".

Porast broja grafita sa "spornim" natpisom, za ove grupe predstavlja "strahotan porast govora mržnje u javnom prostoru ali i bespravno vandalizovanje zidova". Žale se, s druge strane, kako su aktivisti, koji su u februaru u Mitićevoj rupi na Slaviji prekrečili rečenicu: "Kad se vojska na Kosovo vrati" dobili prekršajne prijave.

"Zidovi na ulicama srpskih gradova i varošica već duže vreme predstavljaju poprište različitih desničarskih i drugih grupa kao i platformu za promovisanje njima bliskih politika. Rezultat podrške, ali i ovakvog skrivenog uticaja državnih struktura jeste urbani pejzaž zasićen iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno pozivaju na mržnju, zlobu, uskogrudost, rasizam, seksizam i generalno šire različite toksične sadržaje stvarajući društvo prepuno nasilja koje je prisutno na svim nivoima, a posebno kod mladih ljudi", kaže se u saopštenju nevladinih organizacija.

image