Srbija i Balkan

Emir Kusturica na otvaranju "Kustendorf klasika": Ruska kultura je u Drvengradu našla utočište VIDEO

Slavni srpski i svetski režiser Emir Kusturica rekao je sinoć na otvaranju 10. jubilarnog "Kustendorf klasika", čiji je idejni tvorac i osnivač, da je ruska kultura i pre otkaza koji je dobila na zapadu našla utočište u Srbiji, i to u njegovom Drvengradu
Emir Kusturica na otvaranju "Kustendorf klasika": Ruska kultura je u Drvengradu našla utočište VIDEO© Славко Гарић

"Kulturna tradicija Rusije, koja je prije par godina doživjela otkaz u Zapadnoj Evropi, u isto vrijeme je u ovom okviru i ovom drevnom gradu, koji je ustvari napravljen prije samo 20 godina, dobila utočište i prije nego je nekome palo na um da joj da otkaz", rekao je Emir Kusturica na otvaranju 10. jubilarnog "Kustendorf klasika".

Mećavnik je za to vreme, dodao je veliki režiser, postao mesto koje je počelo da lansira velike evropske i svetske autore.

"Federiko Felini je rekao da su muzika i film najsrodnije umjetnosti. Čekajući da blizanci zasijaju na muzičkoj pozornici, naš filmski festival je doživio da jedan od naših pobjednika otvara Venecijanski filmski festival. Zato Mećavnik treba da opstane kao pozornica za ono što se danas zove izuzetnim. U trenutku kada se stvaraju novi svetovi, kada nastaje BRIKS, nadamo se da je opstanak ruske kulture i naše kulture uvećan ovim događajem", rekao je Kusturica.

U ime "Gasprom njefta" govorio je zamenik generalnog direktora te kompanije Aleksandar Dibalj, koji je rekao da se, pored velikih Srba kao što su Nikola Tesla, Ivo Andrić, Mihailo Pupin, Milorad Pavić, Milutin Milanković koji su dali doprinos svetskoj riznici kulture i umetnosti, mora pomenuti stvaralaštvo Kusturice koji čitav svoj stvaralački život objedinjuje srpski i ruski narod.

"Ponosan sam što 10 godina moja kompanija pomaže Emiru da objedinjuje ova dva naroda, a sa nama su mladi umetnici iz Rusije i Srbije u srpskim planinama koji će stvarati zajedničku umetnost ova dva naroda", rekao je Dibalj.

Na otvaranju festivala nastupili su virtuoz na harmonici Boban Bjelić i pevačka grupa Odseka za tradicionalnu narodnu muziku Muzičke škole "Mokranjac".

U centralnom delu večeri održan je solistički koncert poznatog ruskog pijaniste Olega Akuratova.

U takmičarskom delu dvodnevnog festivala nastupiće mladi muzičari iz Srbije i Rusije, studenti fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Niša, Moskve, Omska, Tjumenja, Orenburga, Hanti-Mansijska, a prvi put i studenti sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Danas od 20.00 časova koncert će održati mladi violončelista Petar Pejčić u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

image