Srbija i Balkan

Nova Vlada Crne Gore ni na vidiku: Za propast pregovora Pokret Evropa sad krivi Milana Kneževića

Pokret Evropa sad ima spisak onih koje ne želi u novoj vladi, to su GP URA, DPS, ali i koalicija "Za budućnost Crne Gore"
Nova Vlada Crne Gore ni na vidiku: Za propast pregovora Pokret Evropa sad krivi Milana Kneževića© R.R./ATAImages

Nije napravljen finalni dogovor oko formiranja vlade, ali vlade će biti, kazao je funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) Andrej Milović.

On je u intervjuu za RTCG govorio o tome koliko poslanika će podržati vladu koju lider PES-a Milojko Spajić pokušava da sastavi.

"Načelno, ta brojka se računa negde na 44. Ali ne zna se precizno, videćemo još, sve zavisno od dogovora među koalicionim partnerima. Za formiranje je potrebno 41, i bitno je samo formirati vladu i krenuti iz ovog institucionalnog haosa", naveo je Milović.

Kako kaže, nakon pregovora sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) istakli su da ni oni, uz URU i Demokratsku partiju socijalista nisu partneri.

Komentarišući to što su dve poslanice PES-a na Glavnom odboru glasale drugačije u odnosu na ostale, odnosno nisu prihvatile Spajićev predlog o novoj vladi, ne znači da neće podržati vladu.

"Spajić je njima ukazao veliko poverenje i očekujemo da će stati iza svoje partije i svojih ljudi", kazao je Milović.

Dodao je da bi on lično, ako se ne bi usaglasio sa stavom i odlukom partije podneo ostavku.

"Očekujemo da svi poslanici Pokreta Evropa sad podrže politiku PES-a", naglasio je Andrej Milović.

Ponovio je da se nada da će se dve poslanice voditi interesima "svoje kuće".

"Nije svaka inkluzivnost dobra. Ovi pregovori teku vrlo inkluzivno jer imamo oko 10 subjekata koji će biti u toj vladi", kazao je Milović.

Dodaje da je princip inkluzivnosti koji je predložio predsednik Jakov Milatović u Podgorici doneo Vladislava Dajkovića, Dragana Koprivicu i ostale na pozicijama, rekao je Milović.

"Ne bih rekao da su kadrovi Bošnjačke stranke nešto lošiji od ovih koje sam pobrojao. Imali su prilike i svi ti koji kritikuju BS da se pokažu sa svojim kadrovima, pa smo videli kakve su kadrove predlagali", kazao je Milović.

"Milan Knežević je glavni krivac zato što nije postignut dogovor sa ZBCG", tvrdi Milović.

U odgovoru na pitanje da li su pregovori sa ZBCG bili simulacija, s obzirom na to da su zapadne ambasade saopštavale da ih ne vide kao partnere, Milović tvrdi da nije bilo simuliranja pregovora i da su razmišljali da uvedu u vladu i manjine i ZBCG.

"Da na taj način napravimo političko pomirenje i krenemo ka Briselu. Ali onda ste imali ponašanje iz ZBCG, pre svega Milana Kneževića koji je ismejavao naše predloge. Mi smo istrajavali da damo ponudu koja je vrlo kvalitetna tri ministarstva, tri potpredsednička mesta, potpredsednika vlade i Skupštine, i 40 odsto mesta po dubini, ali njima ništa nije dovoljno", kazao je Milović.

Kako kaže, lider Nove Srpske demokratije Andrija Mandić je želeo da postigne dogovor, a lider Demokratske narodne partije Knežević je to sabotirao.

"I Milan Knežević je lični krivac po reprekusije za njihovu partiju koje će biti takve kakve će biti", kazao je Milović.

On je dodao da bi, i da je postignut dogovor sa koalicijom ZBCG, deo njihovih kadrova morao da napusti javne funkcije.

"Jer se ne mogu kompanije državne voditi na način na koji su ih oni vodili", naveo je Milović.

image