Srbija i Balkan

O čemu su pričali Spajić i Milatović: Za novu vladu bez Srba fale četiri poslanika?

Do kasno sinoć trajao je sastanak dvojice lidera Pokreta Evropa sad, a prema informacijama "Borbe", nije došlo do dogovora o novoj vladi
O čemu su pričali Spajić i Milatović: Za novu vladu bez Srba fale četiri poslanika?© Служба за медије председника Црне Горе

Sastanak čelnih ljudi Pokreta Evrope sad (PES) Jakova Milatovića i Milojka Spajića, koji je trajao do kasno u noć, nije dao konkretne rezultate u vezi sa formiranjem Vlade Crne Gore u što kraćem roku, saznaje "Borba".

Prema informacijama ovog podgoričkog portala, mandatar Spajić je saopštio predsedniku Milatoviću da nema podršku 41 poslanika za njegovu vladu, osim da pravi dogovor sa poslanicima koji dolaze sa liste Demokratske partije socijalista, te da on nema ništa protiv tog scenarija.

Spajić je ustvrdio i da postoje određene sabotaža protiv njega u samom Pokretu Evropa sad, i da sumnja da najmanje četiri poslanika PES-a, ne računajući poslanika Ujedinjene Crne Gore Vladimira Dobričanina, neće podržati njegovu vladu.

Milatović je s druge strane kazao Spajiću da je sam sebe doveo u ovu poziciju, jer je bio isključiv ko može, a ko ne može da bude deo nove vlade, piše "Borba".

Kako saznaje ovaj portal, Milatović se nije upuštao u komentarisanje mogućnosti da četiri poslanika sa liste PES neće glasati za vladu.

Bilo je reči o tome da se Milatović svojim autoritetom založi kod poslanika PES-a, koji ne žele da glasaju Spajićevu vladu sa satelitima DPS-a da to ipak učine, ali konačnog dogovora nije bilo ni po tom pitanju.

Takođe, Milatović je ukazao i na delovanje funkcionera PES-a Andreja Milovića koji javnim nastupima šteti partiji, a koji po nečijem nalogu, zatvara vrata drugim partijama da budu saveznici PES-a.

U pitanju je reakcija na Milovićev nedavni intervju na RTCG u kojem je rekao da u novu vladu ne mogu prosrpska koalicija "Za budućnost Crne Gore", GP URA i DPS. Milatović je navodno Spajiću rekao da ga Milović napada bez osnova, kao i  njegovo okruženje. Milatović je ponovio da takva i slične osobe ne mogu da predstavljaju PES u izvršnoj vlasti.

Saglasili su se da treba da se pronađe kompromisno rešenje da se vlada izabere što pre. Međutim, konkretnog dogovora nije bilo, jer su svi ostali na svojim ranijim pozicijama, piše "Borba".

S obzirom na to da se radi o neformalnom susretu, njih dvojica se neće, zasad, oglašavati u medijima. Nije isključeno da će se dvojica lidera PES-a ponovo sresti narednih dana.

image