Srbija i Balkan

Američka ambasada ogolila svoje namere u Srbiji: Zašto je dobro da je Hil zapretio vojskom

Pokušaj duhovitosti, slučajni ispad ili preteća poruka – šta je značila izjava američke ambasade o "povratku" garde u Srbiju?
Američka ambasada ogolila svoje namere u Srbiji: Zašto je dobro da je Hil zapretio vojskom© TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Dan nakon provokativne objave američke ambasade na društvenoj mreži Iks, s porukom "kad se nacionalna garda Ohaja u Srbiju vrati", američki ambasador Kristofer Hil pojavio se u javnosti, ali nije pojasnio značenje te poruke.

Zato ostaje kao pitanje da li je ovo ispad ambasade, pokušaj duhovitosti ili pak poruka ozbiljne prirode koja aludira na grafite "kad se vojska na Kosovo vrati".

Ona zvuči posebno uznemirujuće jer se već pokazalo kakav uticaj Hil ima na prilike u Srbiji.

Podsetimo, baš u ovo vreme prošle godine američki ambasador je vršio pritisak na srpsku vlast da bi bila održana "Parada ponosa", pa je čak protestovao ispred Ustavnog suda protiv odluke Beograda da se skup zabrani.

Hil je umesto objašnjenja na obraćanju povodom održavanja "Dana Amerike" u Skupštini Srbije danas poručio da su Beograd i Vašington imali uspone i padove u saradnji, ali da "ne treba da budemo opterećeni prošlošću".

Ambasada se ipak potrudila da se setimo prošlosti, upravo ovom objavom, jer su i dalje živa sećanja na koji način je američka vojska delovala u Srbiji 1999. godine.

Teško je reći šta poslata poruka o povratku znači, jer ovde američke vojske nije bilo osim na srpskom nebu tokom agresije NATO-a 1999. godine, kaže za RT Balkan nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

"Oni do sada nisu bili u Srbiji sa pristankom i saglasnošću srpske vlade. Trebalo bi pojasniti smisao te poruke", kaže Jovanović.

Napominje da je u Srbiji na snazi moratorijum na održavanje vojnih vežbi sa svim stranim partnerima, pa je pitanje da li je to redovna poseta u skladu sa programom vojne saradnje ili ima neku političku konotaciju.

"Neozbiljno je o stvarima iz oblasti odbrambene saradnje praviti višesmislene interpretacije koje zbunjuju javnost. Takvo jedno saopštenje zbunjuje javnost, jer nije jasno kada je to američka vojska bila u Srbiji, pa se sada vraća", kaže Jovanović.

Naš sagovornik posebno naglašava to što je američka vojska poslednji put u Srbiji bila 1999. kada je koristila oružje sa osiromašenim uranijumom, kršeći Povelju UN i osnovne principe međunarodnih odnosa.

"Ta poruka, po mom mišljenju nije u kontekstu saradnje u oblasti odbrane, to je suviše ozbiljna stvar da bi se davale višesmislene poruke", zaključuje Jovanović.

Zašto je dobro što je ambasada poslala ovakvu poruku

Naučni saradnik na Institutu za međunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković kaže za RT Balkan da je odlično što je američka ambasada poslala ovakvu poruku.

"Da se više niko ne zaluđuje fantazijama o korektnom političkom Zapadu i američkoj neutralnosti u bilo kom pogledu", kaže naš sagovornik.

Kao pouku navodi da se zato u budućnosti ne smeju praviti brljotine poput Atinske deklaracije i učešća na Krimskoj platformi.

Na pitanje kome je američka ambasada poslala poruku, Proroković odgovara - onima koji to mogu da razumeju.

"A pošto kod nas ipak preovlađuju generacije odrasle na ciklusima, pretkosovskim i pokosovskim, onda će većina i razumeti. Od konzumenata Zadruga i ostalih Elita ne očekujem da razumeju ni jednostavnije stvari", dodaje ironično naš sagovornik.

image