Srbija i Balkan

Žigmanov: Predstavnik vlade šetaće u Paradi ponosa 2023. godine

Ministar za ljudska i manjinska prava poziva na dijalog, na međusobno uvažavanje i na zajedničko rešavanje pitanja koje dotiče pripadnike LGBTIQ zajednice
Žigmanov: Predstavnik vlade šetaće u Paradi ponosa 2023. godine© TANJUG/ Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog/ bg

Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, otvarajući konferenciju o ljudskim pravima "Potreba za pravnom zaštitom trans, interseks i rodno-varijantnih zajednica" kaže da se u Srbiji i dalje beleže akti diskriminacije pripadnika LGBTIQ zajednice, ali izražava optimizam, kada je u pitanju donošenje zakona koji definišu njihov položaj u Srbiji.

"Govor mržnje je naročito raširen na društvenim mrežama i to je izazov koji treba imati na umu kada su u pitanju ukupne politike koje Srbija treba da kreira", navodi Žigmanov.

Kada je u pitanju donošenje dva zakona u Srbiji, koji definišu položaj LGBTIQ zajednice – zakona o istopolnim zajednicama i zakona o rodnom identitetu, Žigmanov je izrazio dozu optimizma.

"Mislim da nije daleko i da će se u relativno doglednom vremenu uspostaviti društveni konsenzus kod ključnih aktera da postoji potreba da se ovo područje u društvenom životu na neki način pravno razreši", navodi Žigmanov za "Glas Amerike".

Kao država kojoj je stalo do ljudskih prava, Srbija se ne miri sa diskriminacijom LGBTIQ zajednice i, kako kaže Žigmanov, postoje napori da se zaokruži proces pravne regulacije društvenog položaja, da se podigne svest o važnosti ovog problema i da se elementi diskriminacije, koji su uzrok njihovog neravnopravnog položaja, svedu na najmanju moguću meru.

On podseća da i u Zakonu o zabrani diskriminacije postoje snažne linije koje štite i pripadnike LGBTIQ zajednice, kao i da postoji relativno razvijen institucionalni okvir, kada je u pitanju zaštita, pre svega kroz institut Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Organizatori Nedelje ponosa za sutra najavljuju šetnju centrom Beograda, a tim povodom Žigmanov ističe da će "u šetnji učestvovati predstavnik vlade i poziva na dijalog, na međusobno uvažavanje i na zajedničko rešavanje pitanja koje dotiče pripadnike LGBTIQ zajednice".

Ovogodišnju Paradu ponosa u Beogradu podržali su i predstavnici 25 ambasada i Misija EU u Srbiji.

"Ponosno smo uz LBGTIQ zajednicu u Srbiji i čvrsto podržavamo vrednosti kakve predstavlja Parada ponosa – prihvaćenost, inkluziju i raznolikost", saopštile su ambasade.

Saopštenje su potpisale ambasade Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Kanade, Hrvatske, Češke, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Grčke, Italije, Japana, Holandije, Norveške, Portugalije, Rumunije, Slovenije, Španije, Švedske, Švajcarske, Ukrajine, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i Misija EU u Srbiji.

image