Svet

Otkazana parada ponosa u Gruziji: Kontra-demonstranti upali na skup

Uprkos želji Gruzije da se priključi Evropskoj uniji, Brisel je vladu ove države optužio za značajno nazadovanje kada su u pitanju ljudska prava i građanske slobode
Otkazana parada ponosa u Gruziji: Kontra-demonstranti upali na skup© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Parada ponosa u Gruziji je otkazana, a policija u glavnom gradu Tbilisiju evakuisala je učesnike, nakon što je stotine kontra-demonstranata upalo na mesto gde je ovaj događaj trebalo da bude održan.

Privremeni zamenik ministra unutrašnjih poslova Aleksandre Darahvelidze rekao je da je festival ponosa trebalo da se održi na otvorenoj teritoriji i da stoga vlasti nisu bile u mogućnosti da pruže zaštitu učesnicima, prenosi "Politiko".

Iz organizacije "Tbilisi prajd" ocenili su da "današnji događaji pokazuju da su akcije unapred koordinisane i dogovorene između Ministarstva unutrašnjih poslova i nasilne grupe Alt-Info".

Učesnicima je rečeno da se ukrcaju u autobuse, a desničarski aktivisti su spalili LGBT zastave i zaigrali uz tradicionalnu gruzijsku narodnu muziku. 

Ambasador Velike Britanije u Gruziji Mark Klejton rekao je da je "šokiran i tužan jer je festival u Tbilisiju otkazan iz bezbednosnih razloga, uprkos planiranju i preventivnim merama".

Predsednik gruzijskog parlamenta Šalva Papuašvili, je, odgovarajući na kritike, naveo da je policija "na odgovarajući način obezbedila bezbednost učesnika i novinara".

Alt-Info je više puta organizovao kontraproteste protiv godišnjih LGBT svečanosti, a 2021. godine na desetine novinara je povređeno, dok je jedan snimatelj kasnije preminuo od posledica povreda.

U jeku nasilja te godine, misija Evropske unije u zemlji je uputila oštro pismo vladi u kojem osuđuje "direktne napade na demokratske i proevropske aspiracije Gruzije" i kritikuje paljenje zastave EU ispred parlamenta.

Gruzija ima nameru da se pridruži Evropskoj uniji, a vođa političe grupe Gruzijska ideja Levan Čačua izjavio je da bi "odbio bi da se pridruži EU ako će ga to sprečiti da uđe u nebesko carstvo".

Uprkos evropskim željama Gruzije, Brisel je vladu ove države optužio za značajno nazadovanje kada su u pitanju ljudska prava i građanske slobode.

image