Svet

Katolička crkva da razmotri rukopoloženje žena i otvoreniji pristup prema LGBT+ osobama

Jedno poglavlje pripremnog dokumenta za veliko zasedanje biskupa u oktobru posvećeno je ženama, temi za koju se očekuje da će izazvati najviše pažnje na sednicama
Katolička crkva da razmotri rukopoloženje žena i otvoreniji pristup prema LGBT+ osobama© Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Katolički biskupi trebalo bi da razmotre kako crkva može da bude otvorenija prema LGBT+ osobama, razvedenima, ali i kako da ženama da veću ulogu u crkvi, navodi se u radnom dokumentu na oko 50 stranica pripremljenom za svetski Sinod biskupa koji će biti održan u oktobru.

Crkvena jerarhija Rimokatoličke crkve bi trebalo da razmotri rukopolaganje žena u čin đakonisa i mogućnosti da dozvoli oženjenim muškarcima da postanu sveštenici u udaljenim krajevima, neki su od predloga koji su se našli u dokumentu koji je objavio Vatikan, prenosi Rojters.

U njemu se sugeriše i da bi crkva trebalo da pokaže više razumevanja prema poligamnim vezama.

Pripreme za Sinod traju već dve godine tokom kojih su katolici širom sveta bili zamoljeni da odgovore kakva je njihova vizija crkve. Pripremni dokument koji je danas objavio Vatikan uključuje predloge za razmišljanja i diskusije za delegate koji će učestvovati na zasedanjima u okviru Sinoda.

Nakon njegovog održavanja, papa objavljuje "Apostolsku ekshortaciju", zvanični dokument u kojem se iznosi njegovo mišljenje o tome koji od predloga bi trebalo da budu uzeti u obzir. Papin dokument obično se objavljuje nekoliko meseci posle održanog sinoda.     

"Nemamo dnevni red. Nije bilo konspirativnog sastanka među kardinalima o tome kako možemo dodati progresivne stavove Crkvi", rekao je luksemburški nadbiskup Žan-Klod Holerih na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li je dokument neuravnotežen.

Ovo je bilo iskustvo slušanja, dodao je on, dok su drugi učesnici konferencije za medije naveli da ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo da će bilo koje crkveno učenje o seksualnoj moralnosti biti izmenjeno zbog konsultacija.

Jedno poglavlje dokumenta bilo je posvećeno ženama, temi za koju se očekuje da će izazvati najviše pažnje na okupljanju koje će trajati mesec dana.

Podseća se da je papa Francisko u aprilu doneo odluku da prvi put dozvoli ženama delegatima da glasaju na sinodu. Prošle godine poglavar Rimokatoličke crkve najavio je značajnu promenu koja podrazumeva mogućnost da na rukovodeće mesto većine vatikanskih odeljenja može da dođe bilo koji kršteni katolik, uključujući i žene. Takođe, on je u tri komiteta koji su ranije bili sastavljeni isključivo od muškaraca imenovao žene koje ga savetuju u vezi s izborom novih biskupa u svetu.

U pripremnom dokumentu za sinod, navodi se da se u većini lokalnih odgovora traži da se preispita mogućnost da žene budu đakonise.

U današnjoj crkvi, đakoni mogu da budu isključivo muškarci. Prema pravilima crkve, oni ne mogu da drže bogosluženje, ali mogu da propovedaju, krštavaju, venčavaju, služe opelo i prema dozvoli biskupa budu na čelu parohije.  

image