Srbija i Balkan

Dodik: Ni "Namerna sila" nas nije istrebila, nikada nećemo biti član NATO-a

Za petnaestak dana, od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine, NATO zločinci su na teritoriju Republike Srpske sručili 1.026 bombi, među kojima je i 13 "tomahavka", a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona, podsetio je predsednik Republike Srpske pred Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja u RS
Dodik: Ni "Namerna sila" nas nije istrebila, nikada nećemo biti član NATO-a© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Agresija NATO-a na Republiku Srpsku u srcima svih njenih građana i svakog normalnog čoveka budi samo gorčinu i neoprostivo i tužno sećanje na dane kad su Srpskoj i njenim građanima naneseni ogromni i teški gubici, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Za tih petnaestak dana, od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine, NATO silnici i zločinci bacili su na teritoriji Republike Srpske 1.026 bombi, među kojima je i 13 'tomahavka', a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona. U toj operaciji, licemernog naziva 'Namerna sila', ubijeno je 46 srpskih vojnika i najmanje sedam civila. Nemilosrdno su bacali osiromašeni uranijum po jednoj maloj zemlji i brojčano malom a ustvari velikom, prkosnom i ponosnom narodu kojeg ni 'Namerna sila' nije istrebila, iako im je to bila očigledna namera", naglasio je Dodik, preneo je RTRS.

U prilog tvrdnji o njihovoj "namernoj nameri", rekao je Dodik, govori i zvanični "razlog" za bombardovanje Republike Srpske - granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je UNPROFOR bez ijednog validnog dokaza optužio Vojsku Republike Srpske.

Svaka bačena bomba na teritoriji Republike Srpske razdirala je i srce i dušu svakog Srbina, ali su je još više boleli jauci srpskih majki, očeva, braće i sestara za svojim najdražim, podsetio je Dodik.

Povodom obeležavanja 9. septembra - Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj, predsednik Republike izjavio je da za ovaj zločin niko nikada nije odgovarao, niko nije rekao ni "izvinite", niko nikada nije zažalio za stradalim u ovoj zločinačkoj operaciji i niko nikada nije rekao da je to zločin, jedan od najvećih, ako ne i najveći u 20. veku.

"Da li ijedan taj NATO zločinac koji je nemilosrdno bacao osiromašeni uranijum po ovoj srpskoj zemlji i po srpskoj deci mirno spava, da li ima bar trunku savesti, časti, obraza? Da li ih proganjaju naše žrtve, da li se sete brata i sestara Radenka i Radmila Galinac koji su stradali 9. septembra 1995. godine kada je bomba zločinačkog NATO pakta pala na njihovo vozilo? Da li su ikad pomislili kako je njihovim roditeljima, kako je njihovoj majci Mirjani koja je samo 10-15 dana ranije sahranila sina Radovana, pripadnika Vojske Republike Srpske", upitao je Dodik.

On je poručio da nas sve žrtve obavezuju da pamtimo.

Nikada, kaže, Srbi neće prestati da se pitaju:"Zašto?".

"Da li samo zato što smo Srbi, zato što smo uvek bili na strani mira, slobode, prava i pravde, zato što nikada nismo pristali da budemo sluge i strani poslušnici", istakao je Dodik za Srnu.

Predsednik Srpske je rekao da danas kada pričaju o NATO integracijama treba samo da im poručimo da se sete šta su radili Republici Srpskoj 1995. i Srbiji 1999. godine.

"Nikada nećemo biti deo tog saveza. Saradnja može, ali članstvo nikada. Zato danas svi u Republici Srpskoj moramo da budemo što jedinstveniji i složniji, jer samo tako možemo biti najjača brana pred raznim izazovima i nasrtajima čiji je jedini cilj potpuno uništenje i razvlašćenje Republike Srpske, otimanje njene imovine, a ako vam uzmu imovinu, uzeli su Republiku Srpsku. Njenim nestankom neće biti ni srpskog naroda u BiH i to moramo da imamo stalno na umu", upozorio je Dodik.

image