Rusija

Rusija: Setite se NATO bombardovanja Jugoslavije, dok šaljete osiromašeni uranijum Kijevu

Kina odlično pamti bombardovanje Srbije, jer je tada poginulo nekoliko kineskih diplomata, bili su meta nezakonite, strašne i divlje NATO agresije, istakla je portparolka ruskog MSP
Rusija: Setite se NATO bombardovanja Jugoslavije, dok šaljete osiromašeni uranijum KijevuGetty © Photo By Usaf/Getty Images

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je upozorila na posledice koje će upotreba municije s osiromašenim uranijumom imati u Ukrajini i podsetila svetsku javnost na NATO agresiju na Jugoslaviju.

"Sva NATO municija predata Ukrajini je legitimna meta za rusku vojsku, ali municija sa osiromašenim uranijumom nije opasna samo zbog mogućnosti epidemije onkoloških bolesti, nego i zbog uništavanja, trovanja zemlje, što je smrtonosna opasnost za sve živo", rekla je Zaharova na današnjoj konferenciji za novinare.

Kina odlično pamti NATO agresiju na Jugoslaviju, jer je 7. maja 1999. godine Alijansa izvršila napad na kinesko diplomatsko predstavništvo u Srbiji kada je poginulo nekoliko kineskih diplomata, podsetila je.

"Bili su meta nezakonite, strašne i divlje NATO agresije", naglasila je.

Katastrofalne posledice korišćenja i uništavanja municije sa osiromašenim uranijumom konstatovale su same evropske zemlje, kada je Rusija u proleće uništila skladište naoružanja sa takvom municijom u Hmeljnickom, istakla je.

image