Rusija

Zaharova: I Rusija i Kina pamte NATO bombardovanje Beograda

Vašington nije ubedio Peking da je napad, kao što su to tada tvrdile Sjedinjene Američke Države, bio slučajan, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: I Rusija i Kina pamte NATO bombardovanje Beogradawww.globallookpress.com © MFA Russia

Rusija i Kina nisu zaboravile NATO bombardovanje kineske ambasade u Beogradu, rekla je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, podsećajući na događaj od 7. maja 1999. godine, kada je Alijansa izvršila šokantan napad na kinesko diplomatsko predstavništvo u Srbiji. 

"Vašington nije ubedio Peking da je napad, kao što su to tada tvrdile Sjedinjene Američke Države, bio slučajan, te da su meta, zapravo, bili srpski objekti u neposrednoj blizini ambasade", rekla je Zaharova. 

"Vest o napadima na kinesku ambasadu u Jugoslaviji izazvala je pravi šok, iako je svet do tada već bio svedok velikog broja NATO zločina protiv Srba. Američka strana je formalno saopštila da je došlo do 'greške pri izboru cilja' (za napad). NATO se pravdao da su navodno planirali da napadnu zgradu jugoslovenske Savezne direkcije za promet robe posebne namene, koja se bavila izvozom i uvozom oružja, tvrdeći da su se koristile zastarele mape, na kojima nije bilo zgrade ambasade".

Bez obzira na to što su Amerikanci pokušali da se iskupe za zločin, isplativši kompenzacije rođacima onih koji su tada poginuli u Beogradu, "vlasti i narod Kine pamte napad Vašingtona na zgradu njihovog diplomatskog predstavništva u Beogradu 1999. godine i ne planiraju da zaborave ovaj zločin", rekla je Zaharova.

Ovo, kako je dodala, potvrđuju i poslednje izjave portparola kineskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je podsetio i ove godine na incident i tom prilikom istakao da Vašington i danas nastavlja da podriva stabilnost u svetu i podstiče protivrečnosti u Azijsko-pacifičkom regionu. 

"Sa svoje strane hteli bismo da stavimo do znanja da se slažemo sa ocenama naših kineskih prijatelja. Došlo je vreme da se stavi tačka na zamenu legitimnih mehanizama koji se koriste za regulisanje međunarodnih odnosa nekakvim pravilima Zapada", kreiranih sa ciljem da se zadovolje interesi "zlatne milijarde", rekla je portparolka, dodajući da se sa ovim nelegitimnim procesima počelo za vreme krize u tadašnjoj Jugoslaviji.

Rusija i Kina se zalažu za jedan pravedan svet i suvereno pravo svih zemalja da samostalno određuju svoju politiku. Nastavićemo da zajednički razvijamo naše države u tom smeru, zaključila je ona. 

Zelenski izdao i svoje pretke: Uništio sećanje na podvig miliona Ukrajinaca i poklonio se fašističkom krstu

Kijevski režim je još jednim besramnim činom pokazao svoju pokornost i želju da se prikloni zapadnim gospodarima - izdao je sećanje na svoje pretke, rekla je Zaharova tokom brifinga, komentarišući odluku ukrajinskog predsednika da umesto Dana pobede, 9. maja proslavlja Dan Evrope.

Dan pobede je, kako je rekla, za većinu Ukrajinaca svetinja. Međutim, Zelenski je svojom odlukom odbacio podvig miliona Ukrajinaca i izdao sećanje na one koji su branili zemlju od fašističke Evrope, naglasila je.

"Uništio je i sećanje na svog dedu, čiji je grob godinama posećivao, ali sada ga, po svemu sudeći, smatra svojim neprijateljem. Deda Zelenskog se borio protiv predaka sadašnjih gospodara njegovog unuka", ukazala je ruska zvaničnica, dodajući da "moderni ukrajinski nacisti na ovaj način pokušavaju da 'kompenzuju' gorčinu poraza koji su njihovi idoli pretrpeli pre 78 godina".

Najverovatnije, kako je rekla Zaharova, deda Zelenskog bi svom unuku stoga preporučio da "prođe kroz medicinsku rehabilitaciju".

I dok je Moskva juče slavila Dan pobede na paradi na Crvenom trgu sa liderima članica Zemalja nezavisnih država (ZND), Ukrajina, čija je teritorija bila pod neprijateljskim jarmom 40 meseci – od prvih časova rata do kraja oktobra 1944. godine – nije odala počast podvigu naroda SSSR-a i veteranima Drugog svetskog rata, podsećaju još jednom iz Moskve.

Sramno lažiranje istorijskih činjenica se nastavlja

U tom duhu, u Ukrajini, ali i drugim zemljama, danas se radi na uništavanju sovjetskih spomenika.

Kijev organizuje rušenje spomen-obeležja vojnika Crvene armije širom zemlje, zbog čega je ranije usvojen i odgovarajući zakon, kojim su ovakve akcije legalizovane, podsećaju danas iz ministarstva.

"Kijevski režim više od 9 godina čini sve da svoj narod liši herojske istorije i sećanja na milione ljudi koji su se žrtvovali za slobodu i mir", istakla je portparolka.

Ona se osvrnula i na situaciju u Poljskoj, u kojoj su vlasti 5. maja u gradu Glubčice uklonile spomenik posvećen sovjetskim vojnicima koji su tokom Drugog svetskog rata dali svoj život za oslobođenje tog mesta od Nemaca. Uprkos velikoj žrtvi Sovjeta, jedan od učesnika ove sramne akcije ovih dana je rekao da su se 1945. godine borili ne oslobodioci protiv okupatora, već "jedno zlo protiv drugog", jer, kako je kazao, "i jedni i drugi su hteli da unište Poljsku i Centralnu Evropu".

Stoga se ove akcije uklanjanja sovjetskih spomenika, kako objašnjava dalje Zaharova, javnosti predstavljaju ne kao uništavanje spomenika, već propagandističkog objekta, koji govori o stvarima, kojih navodno nije ni bilo.

Kako je rekao predsednik poljskog Instituta za nacionalno sećanje, ne radi se o tome da se prosto uništavaju nekakvi spomenici, već se radi o "borbi za svest nove generacije Poljaka".

Kao rezultat ovakvog raspoloženja dela javnosti u Poljskoj, tokom poslednjih godinu dana u toj zemlji je uništeno 28 sovjetskih spomenika, priznalo je rukovodstvo ovog instituta, podseća Zaharova.

SAD ne znaju šta je to odgovornost

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše nedavnu izjavu američkog državnog sekretara Entoni Blinkena, koji je rekao da Kijev ima pravo sam da odredi kako će se braniti, portparolka je izjavila da ovo ukazuje na to da Vašington ne zna šta je to odgovornost, što se jasno moglo videti i ranije, počevši još od krize u bivšoj Jugoslaviji pa sve do sada

Zbog toga je, kako je kazala, danas bitno i to što na Zapadu pokušavaju da izmene istorijske činjenice, jer "ako nema istorijskog sećanja, nema ni odgovornosti", odnosno, ona se može izbeći.

Ipak, Zaharova upozorava da, u tom slučaju, i Moskva može da se rukovodi takvim principima, i pribegava bilo kakvim odlukama kako bi odbranila svoje nacionalne interese. 

Reči Blinkena zapravo su signal kijevskom režimu koji bi Ukrajinu trebalo da podstakne na još veći broj zločina i eskalaciju, zaključila je portparolka. 

O planovima NATO-a da otvori svoju kancelariju u Japanu

Komentarišući pitanje novinara kineskih medija, Zaharova se osvrnula na planove Alijanse da u Japanu otvori svoju kancelariju radi konsultacija sa regionalnim subjektima.

Prema njenim rečima, ovo jasno potvrđuje da "NATO ima globalne ambicije da ojača svoju poziciju u tom delu sveta", šireći antirusku i antikinesku politiku.

Otvaranje kancelarije u Azijsko-pacifičkom regionu dovešće do militarizacije regiona, rekla je Zaharova, obraćajući se Japanu, nakon čega je dodala da, kada je reč o bezbednosti, Zapad, po svemu sudeći, nije zadovoljan svime onim što su zemlje tog regiona do sada postigle. 

Da li su Amerikanci u tom regionu uspeli da dovedu do nekakvih pozitivnih promena, da zbliže Južnu i Severnu Koreju? Gde ste videli taj primer do sada koji bismo mogli da istaknemo i da onda kažemo da Vašington ima moralno pravo da, kada je reč o bezbednosti, širi svoj uticaj u drugim delovima sveta, upitala je Zaharova. 

Ovakvih primera nema, zaključila je ona. Sa druge strane, kako je kazala, treba istaći da postoje konkretni primeri koji pokazuju da SAD izazivaju različite negativne procese na međunarodnoj sceni, kao, na primer, to što Amerikanci pokušavaju da dovedu do eskalacije situacije između Pekinga i Tajvana.

Osim toga, Vašington ne odustaje ni od militarizacije informacionog polja, zbog čega koristi špijunske programe za ilegalno pristupanje različitim informacionim sistemima u drugim zemljama. 

"Oni rade na militarizaciji informacionog polja i to ne kriju", dodala je ona, rekavši da SAD, pritom, konstantno pokušavaju da Kinu i Rusiju u očima javnosti nekako povežu sa hakerima, kao da u Vašingtonu, u njihovim bezbednosnim službama, hakeri ne postoje.

Uz to, cela stvar zvuči još ciničnije ako se, kako je kazala, uzme u obzir da američke kompanije, uključujući i "Gugl" i "Metu", učestvuju u obuci ukrajinskih hakera.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner