Srbija i Balkan

Kurtijevi specijalci opet divljaju po severu: Nasilno ušli u fabriku "Lola", pretresli i otišli

Do upada u fabriku "Lola" u Zubinom Potoku došlo je samo dan nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio da je za svaku akciju Specijalnih jedinica kosovske policije na severu Kosova neophodna koordinacija sa Kforom
Kurtijevi specijalci opet divljaju po severu: Nasilno ušli u fabriku "Lola", pretresli i otišli© Chris Hondros/Getty Images

Pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije oko 10 časova nasilno su ušli u prostor fabrike alata "Lola" u Zubinom Potoku, a zatim su nakon pretresa objekta završili akciju i povukli se bez obrazloženja šta je bio njen cilj.

Specijalci sa dugim cevima opkolili su prvo fabrički krug, njih više od 50, zatim su provalili unutra, preneo je portal "Kosovo onlajn".

Zamenik komandira policije za region Sever Veton Eljšani potvrdio je za RTS da se policija povukla iz fabrike "Ivo Lola Ribar", ali nije obrazložio šta je bio cilj akcije.

Ranije je Eljšani za RTS rekao da kosovska policija iz policijske stanice sever pruža asistenciju službenicima KPA na terenu u Zubinom Potoku, da su na zadatku od 10 časova pre podne te da nije u pitanju nikakva akcija specijalaca.

Portparol opštine Zubin Potok Srđan Vučinić javnom servisu je rekao da je od ljudi na terenu saznao da se su pripadnici kosovske agencije za privatizaciju i policija u krugu fabrike alata Lola ali i da nema preciznijih informacija.

U fabrici u trenutku upada policije nije bilo nikoga budući da ova fabrika godinama ne radi.

U ovom momentu nepoznato je šta je policija tražila, a sličnu akciju su u ovoj fabrici ranije već izvodili. 

Do upada u fabriku "Lola" u Zubinom Potoku došlo je samo dan nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio da je za svaku akciju Specijalnih jedinica policije tzv. Kosova na severu Kosova i Metohije neophodna koordinacija sa Kforom.

image