Srbija i Balkan

Petković: Kurtijev trik nije uspeo; Lažna dojava o bombi u prostorijama Kancelarije za KiM

Nakon razgovora i pregleda policajci su se uverili da nema ništa sumnjivo i napustili zgradu, rekao je Ešljani
Petković: Kurtijev trik nije uspeo; Lažna dojava o bombi u prostorijama Kancelarije za KiM© IMAGO

Kurtijev "trik" sa lažnom dojavom o bombi, kako bi iselio zaposlene u srpskim institucijama iz zgrade u Severnoj Mitrovici, nije uspeo, rekao je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je na društvenoj mreži X dodao da je o svim događajima dodatno obavestio međunarodnu zajednicu.

"Kurtijev trik, da pod izgovorom lažne dojave o bombi, iseli zaposlene iz zgrade u KM u kojoj su 4 srpske institucije-jutros nije uspeo! Ne pristaju na otimanje imovine, već na rešenje u okviru dijaloga u Briselu u kontekstu formiranja ZSO. O svemu sam dodatno obavestio međ. zajednicu", napisao je Petković.

Kosovska policija dobila je jutros lažnu dojavu da se u zgradi u kojoj su smeštene prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Pokrajinski PIO fond i Kosovsko-mitrovački okrug u severnom delu Kosovske Mitrovice, nalazi eksplozivna naprava, potvrdio je za Tanjug zamenik generalnog direktora kosovske policije Mitrovica sever Veton Eljšani.

Eljšani je rekao da je kosovska policija obavila uviđaj i da je dojava o podmetnutoj bombi lažna.

Pregledali su sva tri sprata i razgovarali sa zaposlenima da li ima nečeg sumnjivog u objektu. Nakon razgovora i pregleda policajci su se uverili da nema ništa sumnjivo i napustili su zgradu. U pitanju je lažna dojava o bombi", rekao je Eljšani.

Srpska lista poručila je juče da odbacuje ultimatum prištinskih vlasti da napusti prostorije u Kosovskoj Mitrovici u kojima je smešteno nekoliko institucija Republike Srbije i zahteva da se to pitanje rešava u dijalogu Beograda i Prištine, a u kontekstu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kako je predviđeno sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Kako je ukazala u saopštenju, namera prištinskih vlasti je da po svaku cenu nastave sa eskalacijom situacije na terenu i okupiraju zgradu u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj su smešteni Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, Kosovsko-mitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad Vučitrn.

Rok privremenih prištinskih institucija da predstavnici srpskih institucija napuste pomenuti objekat ističe sutra.

image