Srbija i Balkan

Srpska delegacija u Pekingu: Jačanje naučne saradnje, u fokusu veštačka inteligencija i biotehnologija

Najznačajniji ishod ovog susreta je odluka o objavljivanju poziva za zajedničke istraživačko-razvojne projekte koji će dodatno osnažiti saradnju između dveju zemalja tokom naredne tri godine
Srpska delegacija u Pekingu: Jačanje naučne saradnje, u fokusu veštačka inteligencija i biotehnologija

U okviru posete delegacije Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Narodnoj Republici Kini održano je i 6. zasedanje srpsko-kineskog Komiteta za naučnu i tehnološku saradnju, u Pekingu, koje predstavlja ključni moment u utemeljivanju naučnih veza između dve zemlje

Na čelu srpske delegacije prilikom ovog zasedanja bila je dr Jelena Begović, ministarka u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije, dok je kinesku delegaciju predvodio kineski ministar za nauku i tehnologiju gospodin Vang.

"Otvorili smo mnoga pitanja, vezana za naučnu, tehnološku saradnju i razvoj inovativnog ekosistema iz mnogo oblasti, kao što su veštačka inteligencija, biotehnologija, ali i korišćenje satelitskih podataka u različitim oblastima, uključujući i poljoprivredu", naglasila je dr Begović.

Najznačajniji ishod ovog susreta je odluka o objavljivanju poziva za zajedničke istraživačko-razvojne projekte koji će dodatno osnažiti saradnju između dveju zemalja tokom naredne tri godine.

Obe strane su izrazile nameru da prošire saradnju u oblasti veštačke inteligencije i biotehnologije, a saglasne su i oko ideje korišćenja naučnog napretka u borbi protiv siromaštva.

Razmatraće se i organizovanje Međunarodnog sajma tehnike i tehnologije u Beogradu 2024. godine. Komitet je izrazio nameru za unapređenjem bilateralne saradnje u nauci i inovacijama, uključujući zajedničke seminare i projekte.

Sledeća sednica Komiteta održaće se u Srbiji 2025. godine, čime se nastavlja uspešna tradicija organizovanja ovih sastanaka naizmenično u obe zemlje.

image