Srbija i Balkan

Ruska ambasada poručila Suljagiću: Da li vam je savest čista i da li mirno spavate?

Ruska ambasada u Sarajevu reagovala je na izveštaj o navodnim "zločinima u Ukrajini", koji je objavio Memorijalni centar Srebrenica, saopštivši da tu nema potrebe da se nešto čita
Ruska ambasada poručila Suljagiću: Da li vam je savest čista i da li mirno spavate?www.globallookpress.com © Haris Memija/Xinhua

Ruska ambasada u Sarajevu reagovala je na izveštaj o navodnim "zločinima u Ukrajini", koji je objavio Memorijalni centar Srebrenica, saopštivši da tu nema potrebe da se nešto čita, jer se radi o zlonamernoj dezinformaciji plaćenoj britanskim novcem.

"Ovih dana je Memorijalni centar objavio 'studiju' o situaciji u Ukrajini, gde, obratite pažnju, sve je 'sa velikom verovatnoćom'. U svojoj knjizi 'Razglednica iz groba' direktor centra Emir Suljagić je pisao da je u to vreme bio u Potočarima, u holandskoj bazi, i da ono što je tamo video, bila je hladna, skoro birokratska nezainteresovanost, izdaja koju su počinili obrazovani, po svim standardima inteligentni ljudi. Postavlja se pitanje: kada je Emir Suljagić bio iskren?", navodi se u saopštenju.

Kako su upitali u ambasadi, kada je u suštini opisao ključnu stvar o tome šta se desilo u Srebrenici ili u drugom slučaju, samo je stavio svoj potpis nad falsifikatom za novac, terajući svoju savest da zaspi?

"Čak i bez pokušaja da nekako osmisli genocid neonacističkog režima nad civilnim stanovništvom Donbasa kao i nad stotinama ubijene dece. Ali nakon ovog zloslutnog britanskog 'hajli lajkli' dalje i nema potrebe da se nešto čita. Jer se radi o zlonamernoj britanskoj dezinformaciji plaćenoj britanskim novcem", istakli su.

Ambasada navodi da je jasno da za licemeran i lažljiv London to nisu ljudi, ali Emir Suljagić kao pripadnik Slovena mogao bi da ima bar malo saosećanja.

"Ako je savest Emira Suljagića mirna, onda očekujemo od njega izveštaj o genocidu Engleza nad Ircima i Indijcima, genocidu Amerikanaca nad Indijancima i Vijetnamcima, o genocidu evropskih 'belih gospodara' nad milionima ljudi u svojim 'civilizovanim kolonijama' u Africi i Aziji", zaključili su u ambasadi.

Naime, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari predstavio je "zaključke dvogodišnjeg istraživanja i rada Mehanizama upozorenja i prevencije genocida i zločina protiv čovečnosti", koji je pri ovoj instituciji osnovan uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kroz projekat "Istina, dijalog, budućnost", javlja Anadolu.

Posebna pažnja posvećena je, kako se navodi, rezultatima istraživanja "ratnih zločina koje su počinile ruske zvanične i paravojne snage u Ukrajini".

image