Srbija i Balkan

Dosije Iks srpskog Tvitera: Vlado Georgiev, persona (non) grata

Nezvanični "lektor" svih političara u regionu i lovac na "radioaktivne" elemente iz NVO sektora, popularni pevač ne prestaje da bude stalni izvor kontroverzi i rasprava na Iksu
Dosije Iks srpskog Tvitera: Vlado Georgiev, persona (non) grata© Antonio Ahel/ATAImages

Kada je pre samo nekoliko dana predsednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao Nemačkoj na osvojenoj zlatnoj medalji na Svetskom prvenstvu u košarci, a zatim dodao "čestitke i Srbiji na srebru", sigurno nije očekivao da će mu prvi odgovoriti poznati pevač Vlado Georgiev - Barba.  

Tvit je, naime, inspirisao muzičara da sprovede određene lektorske zahvate, pa je Milatoviću poslao redigovanu verziju. 

"Kaže se: pre svega čestitke Srbiji na sjajnom rezultatu, odmah zatim i Nemačkoj. Hajde malo da se povede računa o osnovnim aršinima, Srbi su te izglasali - ne Nemci", poručio je Georgiev. 

Varnice na relaciji umetnost-politika sevale su i ranije između istih protagonista, kada je pevač okačio snimak izvođenja "Podmoskovskih večeri" i upitao "smeta li nekome što on obožava da svira" tu numeru. 

"Nekome" se u konkretnom slučaju odnosilo na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka, kao i na Jakova Milatovića, od kojih je pevač zatražio da se "javno izjasne". 

Prva dvojica su Georgieva ostavila bez odgovora, dok je Milatović napisao da i on voli tu pesmu, uz napomenu da "ne zna da je svira", što je pevač ocenio kao "dovoljno prihvatljiv odgovor".

Radioaktivna ksenofobija i pravoslavni pozdravi

Zbog Milatovića je Georgiev ušao u sukob sa bivšom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. Naime, predsednik Crne Gore je izjavio da "mnogi političari koji su izgubili u Hrvatskoj podršku, nisu baš pomagali crnogorskom putu, čak naprotiv, radili su sve suprotno ubrzanju evropskog članstva CG", na šta je Kosor reagovala na društvenoj mreži Iks.

"Veli crnogorski predsednik da problemi, otvorena pitanja između Crne Gore i Hrvatske, nisu nastala u njegovo vreme pa on nije odgovoran. Nije Crna Gora u njegovo vreme ušla ni u NATO, pa eto. I da neki bivši u Hrvatskoj nisu hteli Crnu Goru u EU. A koji to", napisala je Kosor.

Odgovor je međutim, stigao sa one strane sa koje hrvatska premijerka verovatno nije očekivala.

"Zaključio bih ovo veče konstatacijom da je Jadranka Kosor jedna radioaktivna ksenofobična budaletina, apsolutno nebitna i iz samo njoj poznatog razloga napala Jakova Milatovića i našu CG, prije toga nebrojeno puta Srbiju", ocenio je Georgiev. 

Ona mu, pak, nije ostala dužna.

"Jadno i nemoćno. A nevažno", poručila je Kosor, dok je pevač odgovorio slanjem "pravoslavnih pozdrava" za nju i Natašu Kandić. 

Deponija od čo'eka

Epopeja Vlade Georgieva sa nevladinim organizacijama stara je skoro kao i njegov Tviter nalog, na kome ih je u više navrata kritikovao i pozivao na njihovo ukidanje. 

"NVO-NGO ukinuti i zabraniti. To su neprijatelji države Srbije i svih država u okolini. Šire neprijateljstvo i čine razdor između svih naroda. I samo provociraju i dolivaju ulje na vatru, opasno, preopasno", poručio je Junak našeg Iksa u jednoj od objava.

Nataša Kandić mu je dolila ulje na vatru objavom da "Srbija treba da odbaci suludu ideju Milorada Dodika da se obeležavanje Dana sećanja na žrtve hrvatske vojno-policijske akcije 'Oluja' održi u Prijedoru", uz ocenu da bi to bilo "neljudski i prema žrtvama 'Oluje' (1800) i prema žrtvama srpskih snaga u opštini Prijedor (3170)".

Zbog toga je osnivačica Fonda za humanitarno pravo počašćena epitetom "radioaktivne olupine" i "spodobe".

Nije bolje prošao ni austrijski NATO lobista Gunter Felinger, koji je poneo titulu "NATO-naci utvare", zbog objave u kojoj tvrdi da su navodi o trgovini organima na KiM 1999. godine "laž". 

"OVO još uvek nije NON GRATA i još uvek sme da dolazi u Srbiju i niko ne zna za agendu i aktivnosti ove NATO-naci utvare?", zapitao je ljutito pevač. 

Isti revolt izazvala je Gunterova objava pred predsedničke izbore u Crnoj Gori, u kojoj je napisao da je "Evropska CG za Đukanovića", a da su "Srbi i Rusi za Milatovića", na šta mu je Georgiev poručio da je "deponija od čo'eka".

Buster nalogodavci

Skoro podjednak trn u oku poznatog pevač su vakcine protiv korone, kao i svi ostali prateći elementi pandemije (karantini, zatvaranja, maske itd), protiv kojih je dosledno agitovao na Iksu. 

Zbog toga je burno proslavio kada je Novak Đoković - koji je, podsetimo, odbio da primi vakcinu protiv kovida - osvojio Rolan Garos u junu ove godine, nazvavši njegovu pobedu "busterom".

"Tenkovi su novi respiratori", tvitovao je Georgiev u februaru, a Zapadu je prigovorio i kada je bio zapaljen Kuran u Švedskoj.

"Zelena agenda i klimatske promene i sve će se ovoj bandi razbiti o glavu, ali za paljenje Kurana, nadam se da će goreti u paklu", napisao je u objavi.

Na pitanje jednog tviteraša "kako je povezao klimatske promene i paljenje Kurana", odgovorio je da su u pitanju isti nalogodavci. 

Evropske vrednosti pomenuo je i u kritici članka koji je objavio portal N1, u kome se navodi da su "Nemci izračunali koliko košta dete do 18. godine - nije malo". 

"Bolje da pišete koliko košta promena pola i sve ostalo što promovišete nego da pljujete po porodici 24/7 iz teksta tekst. Sramota", napisao je Barba.

Najzad, Georgiev nije mimoišao ni svoju branšu. 

Kada se pevačica Rita Ora na nedavno održanom koncertu ogrnula srpskom zastavom - za koju je kasnije tvrdila da nije videla o kojoj zastavi se radi - vazda patriotski nastrojen Georgiev joj je čestitao "vraćanje korenima".

image