Srbija i Balkan

Mandić: Objedinjena većina od 30. avgusta da kaže Evropi sad - Jeste li sa nama ili sa DPS-om?

Radunović tvrdi da Milojko Spajić nema potrebnu većinu
Mandić: Objedinjena većina od 30. avgusta da kaže Evropi sad - Jeste li sa nama ili sa DPS-om?© R.R./ATAImages

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić kaže, da bi bilo dobro da se objedine svi politički subjekti koji su pobedili na parlamentarnim izborima 2020. godine, a poslanik te koalicije Slaven Radunović smatra da je celoj Crnoj Gori jasno da mandatar Milojko Spajić nema većinu za formiranje nove Vlade.

"Dobro bi bilo i želeo bih da se desi da se svi koji su pobedili 30. avgusta objedine. Ako neće Pokret Evropa sad (PES), mi drugi da se objedinimo i kažemo PES-u vi ste naš partner - hoćete li sa nama ili DPS-om? Da budu zajedno SNP, URA, CIVIS, Ujedinjena Crna Gora i koalicija ZBCG, kako bismo pomogli Spajiću da uradi ono što je ispravno i što je obećano građanima. To je da se DPS neće vratiti na vlast, da ćemo se obračunati sa organizovanim kriminalom i korupcijom i da ćemo poštovati većinsku volju koja je jasno iskazana", rekao je Mandić u gostovanju u emisiji "Link" Radija Crna Gora.

Mandić ističe da prvo treba sačekati i videti kakav će biti dogovor o vladi, pa da se vidi hoće li ZBCG glasati za Aleksu Bečića, lidera Demokrata, ako bude kandidat za predsednika parlamenta.

Predsednik NSD je ukazuje da bi mandatar Milojko Spajić, predsednik Pokreta Evropa sad, morao da ide ka široj podršci za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, ali da se umjesto toga, "sasvim neshvatljivo okrenuo podršci od samo 41 poslanika".

"Nije tačno da smo odbili pet ponuda mandatara, to javnost dobro zna. Mi smo ponudu koju smo čuli javno prihvtili", objašnjava Mandić i dodaje da očekuje da mandatar "ipak prepozna da vlast treba formirati na temeljima avgustovske većine iz 2020. godine".

On je, govoreći o obijanju depoa Višeg suda, ocenio da gledamo filmske scene, i da sve podseća na poznatog "Čapa", narko-bosa iz Meksika, koji je kopao tunele za bekstvo iz zatvora i šverc droge.

Mandić naglašava je tunel dokaz da crnogorska mafija ne preza ni od čega da bi ostvarila svoje kriminalne interese.

"Sada ćemo čuti brojne spekulacije koje imaju ponekad za cilj da skrenu istragu u pogrešnom smjeru, ali najvažnije je da se sazna cijela istina o ovom događaju", rekao je Mandić.

Poslanik koalicije ZBCG Radunović tvrdi da Pokret Evropa sad svakog dana gubi sve više pristalica, a zalaže se i da Građanski pokret URA bude u Vladi.

"Nama je bitno da budemo u Vladi, ali ne možemo zaboraviti da su manjinske partije uvek bile DPS sateliti. Sad da ih pitate, oni bi najradije napravili Vladu sa DPS-om. Mi nismo zadovoljni rešenjem da svaki od tih 10 predstavnika manjina ima pravo letenja", dodao je Radunović gostujući u emisiji "A Plus" Podgoričke tv.

Radunović je dodao da ne zna zašto Spajić zatvara vrata za koaliciju ZBCG u Vladi.

"Mi smo iskusniji od njega i toliko smo više od njega prošli. On nema većinu za osnivanje Vlade, to je jasno celoj Crnoj Gori. Na kraju krajeva, postoji opcija i za novog mandatara i za nove izbore. Videćemo šta će na kraju biti", istakao je Radunović.

Prema njegovim rečima, mnogi žele da naprave babarogu od koalicije ZBCG.

Radunović je izjavio i da je šokiran obrazloženjem predsednika Višeg suda Borisa Savića o prokopanom tunelu ispod zgrade Višeg suda u Podgorici.

"Ovaj događaj najbolje simbolizuje u kakvom se stanju nalazi Crna Gora. Crna Gora je na nivou Čikaga ili Njujorka po pitanju mafije i stopi kriminala. Mi kao da smo u trejleru nekog filma, a ovo je samo još jedan dokaz na kom su nivou naše institucije", naveo je Radunović.

image