Srbija i Balkan

Đurić: Vašington svestan da je Kurtijevo ponašanje neprihvatljivo

Prištinski premijer destabilizuje ceo region i odvlači fokus od prioriteta kao što su ekonomska saradnja, razvoj i napredak, dodao je ambasador Srbije u SAD
Đurić: Vašington svestan da je Kurtijevo ponašanje neprihvatljivo© Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić izjavio je da u Sjedinjenim Državama postoji rastući konsenzus oko toga da je ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija neprihvatljivo i s tim u vezi pomenuo poziv člana Kongresa iz Demokratske partije Eriksa Vouvela uoči briselskog razgovora da Priština omogući nesmetano učešće Srba u institucijama.

Napomenuo je i da delegacije iz Prištine već duže vreme ne borave u posetama Vašingtonu.

"Kurti se oglušava i o činjenicu da mesecima unazad u Vašingtonu nije primljen na visokom nivou bilo ko od prištinskih zvaničnika. Skrenuo bih našoj javnosti pažnju na činjenicu da je do početka ovakvog Kurtijevog ponašanja Vašington bio uobičajena destinacija za prištinske ministre, premijere, predsednike privremenih institucija", izjavio je Đurić za Tanjug.

Ambasador je istakao da dokle god međunarodna zajednica ne bude preduzela odlučnije mere prema Prištini, neće biti napretka.

"Ponestaje vremena kada je reč o dešavanjima na terenu, Kurtijevo ponašanje je toliko iracionalno, destabilizuje ceo region i odvlači fokus od prioriteta kao što su ekonomska saradnja, razvoj i napredak", objasnio je Đurić.

Sagovornik Tanjuga je pomenuo i da vlada veliko interesovanje za razgovore s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ujedinjenim nacijama, kao i za njegov govor u Njujorku u kojem će biti reči o položaju srpskog naroda na KiM, kao i o univerzalnim principima za koje se Srbija zalaže.

"Srbija može da pogleda u oči sve predstavnike UN, sve predstavnike država okupljene u sali Generalne skupštine zbog toga što mi naše principe čvrsto držimo, ne prodajemo ih za bilo kakve interese i od osnivanja UN vodimo doslednu politiku čiji kontinuitet je prisutan kada je reč i o KiM", rekao je Đurić.

Dodao je da šira međunarodna zajednica zna da Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku.

"Dakle, Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku, nije marioneta velikih sila, samostalno i slobodno odlučuje i o trgovinskim i o političkim i o svim drugim pitanjima, što nas čini akterom na međunarodnoj sceni", zaključio je ambasador Srbije u Vašingtonu.

image