Srbija i Balkan

Policija tvrdi da zna ko je kopao tunel; Saradnik predsednika Višeg suda odbio poligraf

Spekuliše se da je cilj bio krađa dokaza, pokušaj nečijeg bekstva ili možda i likvidacija nekog od zatvorenika
Policija tvrdi da zna ko je kopao tunel; Saradnik predsednika Višeg suda odbio poligraf© Влада Црне Горе

Odgovorni za slučaj "Tunel" u Podgorici još nisu poznati iako u bezbednosnom sektoru tvrde da znaju ko su i da uz to znaju i gde su.

Predstavnici policije, intenzivno komuniciraju sa policijskim organima jedne države iz regiona radi hapšenja odgovornih za ovaj dosad neviđen upad, saznaje RTCG.

Zasad je jedino izvesno da počinioci nisu iz Crne Gore ali i da nisu ni iz Albanije, rekao je za RTCG nepoznati izvor iz bezbednosnog sektora CG.

Jedan od saradnika predsednika Višeg suda Borisa Savića odbio je da na poligrafu odgovara na pitanja o depou tog suda, koji je pre nekoliko dana obijen, saznaju "Vijesti" iz više nezvaničnih izvora iz istrage.

Kako piše podgorički list, iako ne postoji zakonska mogućnost da se bilo ko prisili na to i uprkos tome što rezultati detektora laži nisu dokaz na sudu, istražiteljima je ova činjenica indikativna i ne odbacuju je olako, već će se baviti njome. 

Motiv

Mada policijski čelnici pozivaju na strpljenje, a premijer Dritan Abazović odbija da saopšti više detalja u interesu istrage, nije jasan ni motiv ovog nesvakidašnjeg slučaja.

Prst sumnje odmah je uperen u kotorske kartele, odnosno kavački i škaljarski klan, ali više detalja i dalje nije poznato.

Spekuliše se da je cilj bio krađa dokaza, pokušaj nečijeg bekstva ili možda i likvidacija nekog od zatvorenika.

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović je izjavio da nije isključeno da je kopanje tunela od privatnog stana do depoa Višeg suda u Podgorici, počelo zbog najave dolaska agenata FBI zbog slučaja ubistva Duška Jovanovića. Puška iz koje je ubijen Jovnović čuva se u depou Višeg suda a priče da je ukradena tokom provale zasad odbacuju sudske i policijske vlasti. No, i vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić ne isključuje da je kontaminacija dokaza o atentatu na Jovanovića mogla da bude motiv za ovaj upad.

Posebno buni priča o krađi nekih pištolja i pušaka, jer što i sam premijer Abazović priznaje, teško da bi to mogao da bude glavni motiv za jedan ovakav poduhvat.

Istraga

Unutar tunela nađeni su i meci tokom uviđaja, saznaje RTCG.

Važan trag mogli bi biti snimci sa sigurnosnih kamera u Njegoševoj ulici, kako bi se videlo ko su osobe koje su kopale tunel. Ali, ako je tačno da su krivici bili prerušeni tokom ulaska u stan i izlaska, pitanje je i koliko će to biti od koristi.

Ranije je pronađen kombi za koji se sumnja da su ga osobe koje su počinile ovo krivično delo koristile a crnogorska policija traga za šest lica koja se dovode u vezu sa pomenutim događajem. Uzet je veći broj tragova i dokaza koji su upućeni u Forenzički centar na veštačenje. Sumnja se da je ovaj prolaz, dug bar 30 metara, probijen pre nekoliko meseci.

"Vijesti" su objavile dve fotografije žene i muškarca, navodnih članova kriminalne grupe koja je provalila u sudski depo, odakle su ukradeni dokazi iz više predmeta.

Veće za nacionalnu bezbednost raspravljalo je u petak o tunelu, a pritom još nije završen popis svih stvari koje se nalaze u depou, što bi moglo biti urađeno do utorka.

Iz Uprave policije potvrđeno je da je u blizini Podgorice pronađen kombi, za koji se veruje da su ga koristili osumnjičeni za obijanje depoa u Višem sudu.

Na nedavnoj sednici Biroa za operativnu koordinaciju organa obaveštajno-bezbjednosnog sektora (BOK) konstatovano je i da obijanje depoa Višeg suda u Podgorici predstavlja "najznačajniji i najopasniji udar na institucije države i pravosudni sistem".

image