Srbija i Balkan

Sijarto: Pitanje KiM ne treba da bude uslov evropskih integracija Srbije

Najvažnija zemlja Zapadnog Balkana je Srbija, u interesu je Evrope je da se pridruži što je pre moguće, kaže Peter Sijarto
Sijarto: Pitanje KiM ne treba da bude uslov evropskih integracija Srbijewww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je za da pitanje Kosova i Metohije ne treba da bude uslov evropskih integracija Srbije, i obećao da će tokom mađarskog predsedavanja EU, u drugoj polovini 2024. godine, doći do većeg napretka na putu Srbije ka Evropskoj uniji, ako do toga ne dođe ranije.

"Držimo palčeve za uspeh dijaloga Srbije i Kosova i verujemo da se ova situacija može rešiti samo pregovorima. Ali, ne prihvatamo postavljanje pitanje Kosova kao uslov u pogledu evropskih integracija Srbije", rekao je Sijarto za "Kosovo onlajn" u Njujorku.

On je naveo da je EU trenutno, nažalost, u veoma lošem stanju.

"Mi, Mađari smo za jačanje EU. Na pitanje kako možemo da ojačamo Uniju, nudimo odgovor, a to je proširenje. Koliko smo u mogućnosti da se proširimo, bićemo snažniji", uveren je Sijarto.

U tom smislu, ističe da je Evropi potrebno da se Zapadni Balkan pridruži što je pre moguće.

"Najvažnija zemlja Zapadnog Balkana je Srbija. U interesu je Evrope da se Srbija pridruži što je pre moguće. Ne možemo da prihvatimo način ponašanja Brisela i nekih zapadnih zemalja prema Srbiji, jer zaista verujemo da je Uniji potrebniji Zapadni Balkan, nego što je regionu potrebna Unija", navodi Sijarto.

Zato se nada da će već ove godine biti konstatovan napredak u pogledu pristupnog procesa Srbije Uniji.

"Ako do toga ne dođe, onda ćemo sledeće godine, tokom predsedavanja Mađarske, napraviti ogromne korake. To mogu da vam obećam", poručuje Sijarto.

image